web analytics

DVD: De Ziener

Reacties zijn gesloten

deziener

FILM
In 1998 vierde Simon Vestdijk postuum zijn 100ste geboortedag. Naar aanleiding hiervan besloot de Nederlandse publieke omroep drie van zijn boeken te bewerken tot evenzoveel televisiefilms. Na Het Glinsterend Pantser, bespreken we vandaag De Ziener, een sfeervolle, soms haast surrealistische film van Gerrit van Elst. Vestdijk zelf beschouwde ‘De Ziener’ als een van zijn beste romans.

In deze verfilming zien we Pieter Le Roy (Porgy Franssen) die zijn leven vult met zijn postzegelverzameling en het gluren naar vrijende paartjes. Juffrouw Rappange (Carine Crutzen), de nieuwe lerares Frans, gaat een kamer huren bij de moeder van Pieter, in het huis waar hij ook nog woont. Zij ontvangt wekelijks een leerling (Gijs Naber) voor bijlessen. Le Roy verspreidt de roddel dat de twee iets met elkaar hebben en al snel staat het kleine, bekrompen dorpje op zijn kop.

Met De Ziener maakte regisseur Gerrit van Elst (Blonde Dolly, Advocaat van de Hanen) in 1998 zijn derde en laatste speelfilm tot dusver. Net als in zijn eerste twee werken toont hij aan een scherp gevoel voor sfeer te hebben. De Ziener ademt in alles een authentieke jaren vijftig sfeer; niet alleen in aankleding en decors, maar ook in personages en hun kleinburgerlijke denkbeelden. Samen met het sterke acteerwerk van de drie hoofdrolspelers (Franssen, Crutzen en een nog erg jonge Naber) zorgt dit voor een meeslepend geheel, waarin wellicht niet veel spectaculairs gebeurt, maar je wel volledig wordt meegezogen in de leefwereld van de fascinerende Le Roy, de vrijdenkende juffrouw Rappange en sympathieke leerling Dick. 

Waardering: *** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De transfer van De Ziener oogt nog verrassend fris. Zowel de scherpte, het zwartniveau als de kleurbalans zijn nog in goede staat. Ook de geluidsband is kraak- en ruisvrij. De dialogen zijn goed verstaanbaar. Er is geen ondertitelspoor aanwezig, extra’s ontbreken ook.

simonvestdijkdvd

Speelduur
Ca. 85 minuten
Distributie
TDM Entertainment
Release datum DVD
20 september 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan TDM Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !

Reacties zijn gesloten.