web analytics

DVD: Dokter Deen (seizoen 1, deel 1)

Reacties zijn gesloten

FILM
Begin dit jaar was Dokter Deen een ongekend groot succes voor omroep MAX. De tiendelige dramaserie, de eerste die de omroep produceerde, werd wekelijks door gemiddeld 2,3 miljoen mensen bekeken. En hoewel hier en daar wat truttig, is dit niet geheel onbegrijpelijk.

Monique van de Ven speelt huisarts Maria Deen, die naast haar werkzaamheden als huisarts op Vlieland nog veel meer betekent voor de bewoners van het eiland. Ze heeft een praktijk aan huis, met een apotheek en een kleine operatiekamer waar ze kleine ingrepen kan uitvoeren. Het leven op het eiland is een unieke wereld, totaal anders dan het leven op het vasteland. Maria Deen is de rots in de branding waar de eilandbewoners en de bezoekers voor raad en daar naar toe gaan. Maria komt vaak voor moeilijke keuzes te staan en moet er geregeld alles aan doen het leven van haar patiënten te redden.

Dokter Deen richt zich overduidelijk op een breed publiek. Maria Deen en haar familie vormen een blauwdruk voor een doorsnee gezin in Nederland. Zo is er de puberende dochter, de eigenwijze zoon en een volwassen dochter op zoek naar geluk in het leven. Enkel de vader ontbreekt, maar aan mannen in het leven van Maria geen gebrek.

Deze herkenbaarheid in karakters en thema’s is de grote kracht van Dokter Deen, dat hierdoor meeslepend en boeiend blijft, maar is tegelijkertijd ook een zwakte. De scenario’s van Edwin de Vries en Simone Kome van Breugel neigen af en toe naar die van catchy, maar ietwat truttige soapseries en het spel is links en rechts net wat te karikaturaal.

Desalniettemin kijkt Dokter Deen, na een wat moeizaam begin, lekker weg. De serie is sfeer- en liefdevol en door het pittoreske Vlieland ook visueel aantrekkelijk. Een tweede seizoen is inmiddels aangekondigd.

Waardering: *** 

Deze DVD-box bevat enkel aflevering 1 tot en met 5 van de serie. Aflevering 6 tot en met 10 zijn verkrijgbaar in een aparte box. 

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De serie staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit is prima. Beschadigingen zijn afwezig en het beeld oogt scherp. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. De dialogen klinken helder en zijn goed verstaanbaar.

Dokter Deen is uitgebracht in twee verschillende DVD-boxen met in elke box twee dvd’s met daarop vijf afleveringen. Aflevering 1 tot en met 5 zijn voorzien van een hoes met een blauwe rand, aflevering 6 tot en met 10 met een rode rand. De hier besproken box met de eerste vijf afleveringen kent geen extra’s.

Speelduur
ca. 250 minuten
Distributie
JustBridge Entertainment
Release datum DVD
17 april 2012
Verpakking
DVD-box met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan JustBridge voor het beschikbaar stellen van deze DVD !