web analytics

DVD: Forget the Film, watch the Titles!

Reacties zijn gesloten

Iedereen heeft er wel eens een gezien: een titelsequentie die meer doet dan alleen de namen van de cast en crew tonen. Er zitten vakmensen achter, die in een paar minuten de kijker in de sfeer van de film moeten zien te trekken. De website www.watchthetitles.com besteedt er al een tijd aandacht aan, waardoor er een DVD uitgebracht kon worden met de beste sequenties van 2003 tot nu. Op de tweede disc in de box staan korte portretten van negen ontwerpers, die inzicht bieden in hun manier van werken. 

De DVD laat goed naar voren komen dat we met een vak te maken hebben dat meer aandacht verdient. Drie uur aan materiaal bewijst dat titelsequenties op tal van manieren kunnen worden toegepast. De eerste disc geeft een mooie indruk van de mogelijkheden, maar vooral de tweede disc, met negen korte documentaires, is de moeite waard. Makers komen uit de hele wereld, ook uit ons eigen land. 

Veelzijdigheid
Weinig mensen zullen het weten, maar in Nederland zitten een aantal van de top-ontwerpers van de wereld. Ze blijken ieder hun eigen kenmerkende kwaliteiten te hebben. De sequenties van Rogier Hendriks en Kasper Verweij (Onesize) halen hun kracht vooral uit visuele trucage en indrukwekkende ontwerpen, terwijl die van Jarik van Sluijs (PIC), met een snelle en gladde montage sterk een voorgeschiedenis kunnen uitleggen. Balder Westein (ThreeDoubleYou) lijkt vaak voor een meer vrolijke en ambachtelijke stijl te gaan, hij werkt met props en speelse animaties. 

Voor iedere soort film kan er wel een passende titelsequentie worden verzonnen, bewijzen de uiteenlopende fragmenten op de DVD. Een ingetogen drama, een vrolijke komedie of een spannende actiethriller. Imponerende of flitsende beelden zijn een mooie ondersteuning, maar de sleutel zit vaak in de muziek. Het roept de passende sfeer op om de kijker mee te slepen in de film. Bij veel van de fragmenten krijg je al snel zin om de hele film te zien. 

Toekomst in Nederland
Veel van de openingstitels zijn van buitenlandse films. Rogier Hendriks denkt dat de mogelijkheid in Nederland vaak over het hoofd wordt gezien. “Als je de kans krijgt om iets moois te maken, dan moet je die aangrijpen. Als Nederlandse filmmakers dit zien, denk dan aan de titelsequenties. Ik bedoel: waarom niet?” 

Desondanks zijn er in de afgelopen jaren toch een aantal openingscredits geweest die de moeite waard waren om opgenomen te worden op de DVD. Bijvoorbeeld de inventieve opening van Dunya & Desie, die in korte tijd de jarenlange vriendschap van de twee meiden weet te verbeelden. Het bewijs dat het ook hier werkt. Onze relatief kleine filmindustrie is wellicht wat terughoudender, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig.

Forget the Film, Watch the Titles!
Producent: SubmarineChannel
Samensteller: Remco Vlaanderen
Totale speelduur: 2 DVD’s, 173 minuten

Met dank aan SubmarineChannel voor het beschikbaar stellen van de DVD !

2 gedachten over “DVD: Forget the Film, watch the Titles!

Reacties zijn gesloten.