web analytics

DVD: Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed (serie)

Reacties zijn gesloten

FILM
Na met A’dam – E.V.A. al een prachtige serie voor volwassenen te hebben neergezet, maakte het duo Norbert ter Hall en Robert Alberdingk Thijm vorig jaar de familieserie Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed.  Hartverwarmend, vertederend en tijdloos.

Iedereen heeft familie. Maar niemand heeft zo’n krankzinnige familie als de negenjarige Ollie Hartmoed. Voor het eind van het jaar heeft zijn overgrootvader maar één wens: op zijn honderdste verjaardag wil hij de hele familie Hartmoed bij elkaar hebben. Én een witte kerst. Makkelijk zal dat niet gaan, want de familie bestaat uit een bonte verzameling typetjes. En dan verkeert het familiebedrijf ‘Hartmoeds Gordijnpaleis’ ook nog eens in zware nood.

De grootste troef van Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed is het negenjarige hoofdpersonage zelf. Met een vertederende kinderlogica – Ollie hangt zijn hele leven op aan metaforen over gordijnen – en een hartverwarmend positivisme staat hij centraal in een familie die bol staat van de problemen. Zo is er de gekke tante, de transseksuele broer, een zieke ‘opapa’ en de gescheiden ouders. Maar geen enkel probleem is te groot voor deze kleine man, en met hulp van zijn vriendinnetje en enkele familieleden, slaat hij zich overal doorheen.

In combinatie met de eigenzinnige sfeer die het geheel oproept zorgt dit voor een mooie en warme serie die alle ingrediënten uit een aantal decennia kwalitatief hoogstaand Nederlands jeugddrama bij elkaar brengt. Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed ademt dezelfde gemoedelijke sfeer uit als het werk van Karst van der Meulen (De Zevensprong, Thomas & Senior), biedt vertederende kinderlogica á la Het Zakmes en Kikkerdril en doet qua over-the-top aankleding, muziek, cameravoering en bonte personages denken aan toonaangevend jaren negentig werk van Bos Bros (Mijn Franse Tante Gazeuse, Otje) en amusante jeugdfilms als Lepel. De echte ontroering blijft uit, maar Het Gordijnpaleis is vakkundig gemaakt, werkt vertederend en biedt prima vermaak voor de gehele familie.

Waardering: *** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De serie staat in de originele 1,77:1 verhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. Beschadigingen zijn afwezig en het beeld oogt goed scherp en gedetailleerd. Ook het geluid, vastgelegd in een Dolby Digital 5.1 spoor, is van prima kwaliteit. De dialogen zijn goed verstaanbaar en de muziek komt mooi warm uit de speakers. Voor doven en slechthorenden is er een optioneel Nederlands ondertitelspoor aanwezig, dat echter de nodige taalfouten bevat.  Als enige extra treffen we op de tweede disc een korte making of (5 minuten) aan, gemaakt in opdracht van de Nederlandse Hartstichting. Deze gunt ons een kort kijkje achter de schermen en vertelt iets over kinderen met een hartafwijking, net zoals Ollie in de serie.

Speelduur
Ca. 200 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
5 januari 2012
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf (1,77)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Extra’s
Making of

Met dank aan A-Film Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !