web analytics

DVD: Hoe bont kun je het maken?

Reacties zijn gesloten

FILM
Willy Lindwer maakte de afgelopen decennia veel aangrijpende documentaires over de Holocaust, Israël en religie. Voor zijn De laatste zeven Maanden van Anne Frank (1988) won hij zelfs een internationale Emmy Award. In Hoe bont kun je het maken? zien we niet alleen een heel andere wereld dan die we gewend zijn van Lindwer, maar ook een heel andere stijl.

Hoe bont kun je het maken? verhaalt over de bont-problematiek. In een tijd waarin bont populairder is dan ooit, steekt de discussie om Nederland bont vrij te krijgen wederom de kop op. Ethisch gezien zullen veel mensen hun oordeel al snel klaar hebben over de productie van nertsenbont, maar economisch gezien is deze productie voor Nederland van aardig belang: ons land is de derde grootste producent van nertsenbont ter wereld. In Hoe bont kun je het maken? komen zowel voor- als tegenstanders van nertsenbont aan het woord.

Waar Lindwer’s documentaires over de Holocaust, Israël en religie steevast rustig van beeld en tempo zijn, is Hoe bont kun je het maken? even vlot als losjes in elkaar gezet. De documentaire, visueel bijzonder saai, kenmerkt zich door uit de hand geschoten beelden, een even vlotte als doorsnee muzikale ondersteuning en een simpele structuur. In vijftig minuten wordt het proces van het vervaardigen van nertsenbond tot de voor- en nadelen hiervan besproken. Lindwer kiest hierbij nimmer expliciet partij, al lijkt hij door zijn kritische benadering van politicus Marianne Thieme – de enige waarbij Lindwer zichzelf laat horen of zien in het geheel – stelling te nemen tegen een verbod op de pelsdierhouderij.

Hoe bont kun je het maken? is een vluchtig geheel, dat de kijker binnen no-time een update geeft over de problematiek rond bont en de pelsdierhouderij. Verheffend of verdiepend is het geheel echter allerminst.

Waardering: ** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Hoe bont kun je het maken? staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is goed. Beschadigingen zijn afwezig en het beeld oogt naturel. Ondertiteling is afwezig. Het geluid staat in een simpele Dolby Digital 2.0 track op het schijfje. Deze voldoet prima voor een documentaire als deze, waarbij het gesproken woord de boventoon voert. Extra’s zijn afwezig.

Speelduur
Ca. 50 minuten
Distributie
Source 1 Media
Release datum DVD
29 oktober 2012
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
16:9
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan Source 1 Media voor het beschikbaar stellen van de DVD !