web analytics

DVD: In de Vlaamsche Pot (seizoen 1)

Reacties zijn gesloten

indevlaamschepot

FILM
“Frits …. KEUKEN!!” Begin jaren negentig werd Nederland getrakteerd op een van de leukste komedieseries van eigen bodem. In de Vlaamsche Pot, naar een idee van Haye van der Heyden, is grappig, gevat en bijzonder vlot.

In de serie nemen we een kijkje in de keuken van restaurant ‘In de Vlaamsche Pot’ van het homoseksuele koppel Luciën (Serge-Henri Valcke) en Karel (Edwin de Vries). Ze worden in hun werkzaamheden geassisteerd door de bloedmooie Dirkje (Susan Visser) en de gehaaide en stuntelige Frits van Sweelinck-Aerdenhout (Frans van Deursen). Het viertal krijgt niet alleen met elkaar, maar ook met een grote verscheidenheid aan gasten te maken. Dit levert tal van komische situaties op.

Toen het eerste seizoen van de populaire sitcom In de Vlaamsche Pot in 1990 werd uitgezonden door Veronica, zorgden de afleveringen zo nu en dan toch voor enige gespreksstof.  Op homoseksualiteit en andere onderwerpen die de revue passeerden, zoals ongewenste intimiteiten, impotentie en later bijvoorbeeld ook kinderporno, racisme en pedofilie, rustte nog een aardig taboe en de directe taal waarvan met name Karel en Dirkje zich bedienden loog er niet om. Dat de KRO enkele jaren eerder de serie nog weigerde, mag dan ook geen verrassing heten.

Deze directheid is ook meteen een van de grote krachten van In de Vlaamsche Pot. De personages nemen geen blad voor de mond en schelden elkaar en de gasten met grote regelmaat de huid vol. Dit gebeurt echter op zo’n komische, gevatte en creatieve wijze, dat een lach vaak niet valt te onderdrukken. Met name Edwin de Vries voelt zich uitstekend thuis in zijn personage Karel en leeft zich volledig uit in de scènes waarin hij zijn boosheid en frustratie mag botvieren op zijn medemens.  De Vries staat met name bekend om zijn dragende, vaak theatrale rollen, maar toont hier aan een uitstekend gevoel voor komedie en -timing te bezitten. Samen met Serge-Henri Valcke zorgt hij bovendien voor een aangenaam en geloofwaardig gay-koppel, dat al snel de sympathie van de kijker voor zich wint.

De grote ster van In de Vlaamsche Pot is echter Frans van Deursen, die met zijn stuntelige en kolderieke voorkomen en zijn natuurlijke komedietalent veelal de show steelt. Als een even druistig als gehaaid personage dartelt hij vrolijk door het decor en om de personages heen en drijft hij met name de charmante Dirkje regelmatig tot wanhoop.

Met name door de fijne en knap geschreven personages en de feilloze en creatieve dialogen raakt het eerste seizoen van In de Vlaamsche Pot al verrassend snel de juiste snaar en zijn de dertig afleveringen voorbij voor je er erg in hebt. Maar niet getreurd: de serie zou vervolgens nog vier seizoenen lang op niveau blijven. “Smakelijke voortzetting!”

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Over de technische kwaliteiten van de release kunnen we kort zijn: naar DVD-maatstaven zijn die ronduit pover. De originele uitzendbanden zijn integraal overgezet op DVD, verwacht dus ook weinig spectaculairs. De serie is echter alleszins kijkbaar, en grote beschadigingen doen zich niet voor. Het geluid staat eveneens in een simpele, maar meer dan toereikende Dolby Digital 2.0 track op de DVD. Extra’s zijn afwezig.

indevlaamschepotdvdsz1

Seizoen 1 van In de Vlaamsche Pot is uitgebracht in twee losse DVD-boxen met elk vijftien afleveringen.