web analytics

DVD: In Therapie (seizoen 1)

Reacties zijn gesloten

FILM
Het Nederlandse televisiedrama liet zich dit jaar van haar beste en meest veelzijdige kant zien; historische series als Bernhard, Schavuit van Oranje en De Troon bleken een schot in de roos, de spanningsvolle vertellingen Penoza en De Macht van Meneer Miller overtroffen de verwachtingen van het publiek en ook het kleine, intieme en in zekere zin onconventionele drama In Therapie werd goed bekeken. De levensechte en met flair gebrachte levensverhalen van de psychische cliënten hielden de kijker  aan de buis gekluisterd.

In Therapie, gebaseerd op de Israëlische serie Be Tipul, vertelt het verhaal van psychotherapeut Paul, die in zijn praktijk elke dag een nieuwe patiënt  ontvangt. Dit zijn geen zware gevallen van waanzin, maar mensen die worstelen met de ‘gewone’ dingen van leven. Zes weken lang, vijf dagen per week, volgen we Paul in de omgang met zijn patiënten. We zien steeds een nieuw licht geworpen worden op hun problemen, maar ook hoe de betrokkenheid van Paul groeit en hij zelf worstelt met zijn zeventienjarige huwelijk.

De net geen half uur durende afleveringen, die voornamelijk bestaan uit een golf aan verbaal geweld, bieden de topcast die de serie rijk is een ongeëvenaard podium hun kunsten te vertonen. Onder meer Jacob Derwig, Carice van Houten, Halina Reijn en Gaite Jansen excelleren dan ook volledig in de door regisseur Alain de Levita gecreëerde omgeving. Voorzien van geloofwaardig en scherp geschreven teksten leven ze zich volledig uit en ontstaan er niet alleen ontroerende monologen, maar ook fascinerende één-tweetjes tussen de acteertalenten die ons landje rijk is.

Dat het dialooggedreven In Therapie voortdurend weet te boeien is hierdoor, naast knap, ook begrijpelijk. Buiten het acteergeweld om kan de serie eveneens bogen op een sfeervolle technische benadering, met een warm en vertrouwd set-design en een perfect gedoseerde muzikale ondersteuning. Ook het centrale onderwerp, de menselijke psyche, heeft al een streepje voor, want niks is zo intrigerend en onvoorspelbaar als het menselijk brein.

Waardering: ****

BEELD
De serie staat in de originele 1,78:1 verhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is, zoals we mogen verwachten van een recente productie, vlekkeloos. Beschadigingen zijn afwezig, het beeld oogt mooi scherp en de kleurweergave en het contrast zijn perfect. Helaas is er geen ondertiteling voor doven en slechthorenden op de release aanwezig.

GELUID
Het geluid is vastgelegd in een Dolby Digital 5.1-track. De dialogen zijn goed verstaanbaar en worden mooi helder via de twee voorste kanalen verspreid. Beschadigingen zijn afwezig. Op de momenten dat er achtergrondmuziek te horen is, wordt het LFE-kanaal lichtjes aangesproken.

EXTRA’S
Jammer genoeg bevat de release geen extra’s. De dertig afleveringen staan verspreid over vijf DVD’s, voor elke week één. Aan de ene kant een prima verdeling van de afleveringen, maar wel problematisch wanneer je het gehele verhaal van één personage achter elkaar wilt bekijken.

Speelduur
ca. 750 minuten
Distributie
JustBridge Entertainment
Release datum DVD
7 september 2010
Verpakking
DVD-box met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan JustBridge voor het beschikbaar stellen van deze DVD !