web analytics

DVD: Johan Primero

Reacties zijn gesloten

FILM
Johan woont in zijn auto. Hij eet erin, slaapt erin, en rijdt er vooral veel in. Iedere dag vijftig rondjes om het stadion FC Barcelona, om de club geluk te brengen. Zijn obsessie gaat zo ver dat hij zelfs tijdens de wedstrijden in zijn auto blijft zitten en zijn moeder hem vanuit de deuropening een bord met de stand ophoudt als er is gescoord.

Omdat hij vijftig keer per dag langs dezelfde plekken komt, heeft hij veel vaste adressen om te pauzeren en een praatje te maken. Hij stopt voor een kopje koffie bij zijn beste vriend, een stapel lolly’s bij een vriendin, of bij zijn moeder voor een gezonde maaltijd. Dan staat er opeens een nieuw meisje bij een stoplicht. Ze wast de ruiten van passerende auto’s en omdat vijftig keer per dag wat teveel van het goede is, raakt het tweetal steeds vaker in gesprek. De vraag is alleen of Johan nog wel plek voor haar heeft in zijn drukke bestaan.

De dikkige man weigert pertinent zijn auto te verlaten. De urn op de bijrijdersstoel van zijn roodblauw-gestreepte kever verraadt dat er meer achter hem schuilt dan alleen een groot fan van Barca. Sinds zijn vader overleed probeert hij krampachtig hun traditie van een vreugderondje na een overwinning in stand te houden.

Regisseur Johan Kramer (Sing for Darfur) heeft met zijn tweede speelfilm een absurdistisch, maar aangrijpend portret willen schetsen. Een uitvergroting van wat een rouwproces met de mens doet. Dat idee wringt nogal.

Johans gedrag is uiterst ongeloofwaardig, maar zijn toevlucht in rondjes rijden moet voor een universeel drama zorgen over het verlies van naasten. Hoe sympathiek en olijk de hoofdpersoon ook is, en hoe lekker het zomerse sfeertje ook aanvoelt, uiteindelijk komt het idee van de film niet goed op de kijker over.

Waardering: ** half 

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Johan Primero staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. Zoals we van een recente film mogen verwachten, zijn beschadigingen afwezig. Het beeld heeft een redelijke scherpte en contrast. Er is optionele Nederlandse ondertiteling aanwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track op de DVD. De kwaliteit hiervan is goed. De dialogen komen helder uit de frontspeakers en de muziekscore kent een aardige klank en diepte. Als extra treffen we op de DVD enkel een making of aan. Deze duurt 7 minuten en gaat hoofdzakelijk over het geluidsbeeld van de film, met een focus op hoe de geluiden die de ‘hoofdpersoon’ (de auto) van de film produceert zijn vastgelegd.

Speelduur
Ca. 78 minuten
Distributie
BFD Home Entertainment
Release datum DVD
23 mei 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (1,85)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Spaans
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Making of

Met dank aan BFD Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !