web analytics

DVD: Joris & Boris en het Geheim van de Tempel

Reacties zijn gesloten

FILM
Joris (Martijn van Nellestijn) en Boris (Richard de Ruijter) maakten hun debuut met bijrollen in de film Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek. Daar had Boris alleen maar oog voor geld en vormden de broers een komisch boevenduo. Met Joris & Boris en het Geheim van de Tempel laten zij zien dat ze ook helden kunnen zijn met een rijk verleden.

Cyprus is de perfecte locatie voor een zomerfilm, want van alle zonneschijn en zomerse kleding krijg je meteen een vakantiegevoel. Samen met de tieners Max, Michiel (Rick en Ralf Mackenbach) en Anna (Maaike Bleeker) zoeken Joris en Boris het eiland af om het mysterie van hun voorouders op te lossen, terwijl inspecteur Jankers (Frederik de Groot) ze op een afstand in het oog blijft houden.

Dat de film opent met een historisch decor van 2400 jaar geleden vol Romeinse gewaden – geleend van het Archeon – is een bonus. Het is slechts een kort fragment, maar het marcherende Romeinse leger creëert meteen spanning die de rest van de film blijft hangen. In het heden zorgen hoteleigenaresse Tante (Inge Ipenburg) en haar hulpje Grudo (Bartho Braat) voor die spanning. Het is duidelijk dat zij niet te vertrouwen zijn, maar wat willen zij nou eigenlijk met Joris en Boris?

Het verhaal loopt vlot door en zwakt geen enkel moment af. Zelfs het bijverhaal van de tienerliefde tussen Max en Anna is vermakelijk. Een keer wordt het even onrealistisch, wanneer de vier broers in zingen uitbarsten. Op zich niet vreemd voor een familiefilm, maar aangezien ‘De Allergrootste Fan’ het enige lied is wat op die manier ingezet wordt komt het toch wat onnatuurlijk over. Maar een kniesoor die daar op let, want het lied is vrolijk en past binnen het geheel.

Erg fijn aan de film is dat de bijrollen goed gecast zijn. Geen enkele acteur laat het afweten en het jonge talent doet niet onder voor de vele (GTST-)acteurs die voorbij komen. Extra aandacht verdienen de special effects. Deze zijn ingezet om het mysterie van de voorouders van Joris en Boris te versterken. Met een oude munt, spiegel en boek wordt op die manier een magische wereld gecreëerd, die er helemaal niet slecht uitziet. Wat op een gegeven moment wellicht gaat vervelen zijn de vele voice-overs die vertellen wat er in de film gebeurt. Dit zorgt bij kinderen wellicht voor verduidelijking, maar komt ook wat uitleggerig over.

Joris & Boris en het Geheim van de Tempel laat zien dat Joris en Boris prima een avontuur kunnen beleven zonder Sinterklaas. Met magische attributen, mooie locaties en leuke personages wordt een vermakelijk verhaal in een vlot tempo verteld. Het is zonder twijfel een vrolijke en spannende familiefilm om de (regenachtige) zomer mee door te komen.

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Joris & Boris staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. Het beeld oogt zomers en kleurrijk en kent een goed detail- en contrastniveau. Beschadigingen zijn, evenals ondertiteling, afwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1- als 2.0-spoor op de DVD. Ook hier zijn beschadigingen afwezig. De dialogen zijn goed verstaanbaar.

Als extra’s treffen we op het schijfje twee achter de schermen featurettes, een making of van de visual effects, een tweetal videoclips, premiereverslagen en een promofilm voor Cyprus aan. De originele bioscooptrailer ontbreekt  vreemd genoeg. 

Speelduur
Ca. 79 minuten
Distributie
E1 Entertainment
Release datum DVD
31 oktober 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Achter de schermen featurette
Uit het archief van Moeder Mackenbach
Het maken van de effecten
Videoclips
Op de rode loper met Levi van Kempen
Op de rode loper Joris & Boris medley
Het mooie Cyprus

Met dank aan E1 Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !