web analytics

DVD: Lang & Gelukkig

Reacties zijn gesloten


FILM
Pieter Kramer regisseerde in 1989 de razend populaire televisietypetjes Theo & Thea tot grote hoogten in de absurde en groteske speelfilm Theo & Thea en het Tenenkaasimperium. In het minstens zo absurde en komische Lang & Gelukkig doet hij hetzelfde met diverse bekende sprookjesfiguren, waaronder Assepoester, Roodkapje en de boze wolven.

Lang & Gelukkig begint met een hilarische webcam-conversatie tussen de Baron (Jack Wouterse) en Irma Zonderboezem (Arjan Ederveen). De twee hebben al meerdere malen contact met elkaar gehad via internet en willen met elkaar trouwen. Samen met haar twee dochters Paris (Alex Klaasen) en Hilton (Gijs Naber) vertrekt Irma dan ook naar het sprookjesbos, waar de Baron woont. Assepoester (Hannah van Lunteren) voelt de bui al hangen. Tegelijkertijd organiseert de Koningin (Sylvia Poorta) een bal voor haar zoon, prins Roderick (Hans Leendertse), die op het punt staat tot de meest trieste kroonprins van de wereld uitgeroepen te worden, en komt Roodkapje (Sylvia Poorta) in contact met een wolf (Alex Klaasen) die haar hartje sneller doet kloppen.

Het is een bonte verzameling personages, die door Kramer allen van een absurd randje zijn voorzien. De speelstijl is theatraal, groots en tegen het kluchtige aan. Zonder dat het stoort overigens, want Lang & Gelukkig is in alles een over-the-top adaptatie van bekende sprookjes. Zo bestaat het sprookjesbos uit niet meer dan bordkartonnen bomen en struiken, spelen de acteurs meerdere rollen en barst men enkele malen spontaan in zingen uit. Het levert niet alleen een stortvloed aan grotendeels geslaagde grappen op, maar ook enkele ontroerende fragmenten en bovenal een vlot en hartverwarmend geheel, waarin met name Arjan Ederveen de show steelt in al zijn verschillende gedaantes.

Waardering: *** half

BEELD
Lang & Gelukkig staat in de originele 1,85:1 verhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend, met een prima scherpte en een mooie kleurweergave. Beschadigingen zijn afwezig. Er is geen ondertitelspoor aanwezig.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Zoals we van een recente film mogen verwachten is de kwaliteit hiervan uitstekend. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen helder uit de frontspeakers, terwijl tijdens de (vele) muziek en muzikale ondersteuning ook prima gebruik wordt gemaakt van de overige kanalen. Beschadigingen zijn afwezig.

EXTRA’S
De DVD is voorzien van een sfeervol statisch menu met achtergrondmuziek uit de film. De extra’s bestaan uit de originele bioscooptrailer (2 minuten) en een achter de schermen featurette (12 minuten). Deze laatste moet vrij letterlijk worden opgevat, daar ze enkel bestaat uit een compilatie beelden van een camera die op de set gericht is zonder toelichtend commentaar. Hoewel een making of meestal interessanter is, geeft de featurette wel een leuke, ononderbroken registratie van het reilen en zeilen op de set. Naast de DVD is er ook een CD met alle liedjes uit de film meegeleverd.

Speelduur
ca. 85 minuten
Distributie
Warner Home Entertainment
Release datum DVD
2 maart 2011
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,85)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Achter de Schermen
Soundtrack-cd

Met dank aan Warner Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !