web analytics

DVD: Lilet Never Happened

Reacties zijn gesloten

Liletneverhappened2

FILM
In 1997 ontmoette regisseur Jacco Groen een dertienjarige prostituee in een psychiatrisch ziekenhuis. Na twee jaar actief te zijn geweest had de jonge Lilet een gepoogd zelfmoord te plegen. Aangezien mannen alleen geïnteresseerd waren in haar lichaam, wilde ze dood: dan konden zij haar lichaam hebben en hoefde ze het zelf tenminste niet meer te voelen. Toen Groen een jaar later terugkeerde naar de Filipijnen, was het meisje verdwenen. Met Lilet Never Happened heeft hij haar verhaal nu op aangrijpende wijze verfilmd.

Lilet Never Happened vertelt het waargebeurde verhaal van Lilet (Sandy Talag), een Filipijns meisje dat op dertienjarige leeftijd al een bekende kinderprostituee was. Omdat haar moeder haar dwingt tot prostitutie, loopt ze weg van huis. Hoewel haar woonsituatie steeds verandert, weet ze zich goed staande te houden. Ze fantaseert over roem en rijkdom en droomt over haar afwezige vader als ‘een heel beroemde acteur.’ Lilet is een intrigerend meisje dat goed voor zichzelf op kan komen. Maar kan een dertienjarig meisje deze controle over haar leven volhouden?

Johanna ter Steege speelt de rol van de Nederlandse sociaal hulpverleenster Claire, bij wie Lilet terecht kan om haar problemen te ontvluchten. “Deze meisjes weten niet dat ze geholpen moeten worden”, zegt ze tegen haar man. Claire probeert al het mogelijke te doen om het jonge meisje te helpen, maar is Lilet wel beter af door haar inmenging? Het is een geval waarbij ‘blanken’ denken te weten wat goed is voor anderen, zonder bewust te zijn van wat er zich daadwerkelijk afspeelt.

Lilet Never Happened is indrukwekkend neergezet: de muziek ondersteunt de emoties en gebeurtenissen in de film, maar is nooit overdadig. Je wordt meegesleept in het verhaal, waardoor de film niet overkomt als een pamflet tegen kinderprostitutie. Mooie beelden van de Filipijnen worden afgewisseld met de donkere kant van het leven in sloppenwijken. De film laat je tevens versteld staan van Sandy Talag. Het jonge meisje zet haar rol ijzersterk neer. Onder een laag van bravoure wordt haar kwetsbaarheid steeds zichtbaarder. Regisseur Groen zei over (de echte) Lilet dat zij voor hem het symbool is van een gebroken geest in een perverse samenleving. Zij was volgens hem het sterkste en meest gehavende meisje dat hij ooit had ontmoet. Hij noemt de film dan ook haar stem. Met deze film doen zowel Groen als Talag haar eer aan.

Misschien komt het doordat het verhaal op waarheid gebaseerd is, of doordat kinderprostitutie een verschrikkelijk concept is waar we liever niet aan willen denken. Lilet Never Happened neemt je mee in een achtbaan van emoties en drukt je met de neus op de feiten. Een prachtige film die uitstekend in elkaar zit.

Waardering: ****

Liletneverhappened2

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Het beeld staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit hiervan is prima. Beschadigingen zijn afwezig en het beeld oogt uitstekend. De optionele ondertitels zijn strak uitgevoerd. De Dolby Digital 5.1 track stelt evenmin teleur. De geluidsband klinkt mooi helder en is eveneens kraak- en ruisvrij.

Het is bewonderenswaardig dat bij een relatief kleine productie als deze toch extra’s aanwezig zijn. De DVD herbergt een making of (4 minuten), deleted scenes, de originele trailer en een muziekvideo (van de titelsong van Milow).

Speelduur
ca. 104 minuten
Distributie
Filmfeaks
Release datum DVD
16 juli 2013
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Engels, Tagolog
Ondertiteling
Nederlands
Frans
Engels
Extra’s
Trailer
Making of
Deleted scenes
Music video titelsong

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !