web analytics

DVD: Omega

Reacties zijn gesloten

omega

FILM
Drie jaar lang werkte van oorsprong acteur Patrick Haagmans aan de Limburgse horrorfilm Omega. 69 draaidagen, 353 vrijwilligers en 2278 meningsverschillen verder presenteerde hij december vorig jaar het resultaat aan het publiek. Enthousiast en sympathiek is Omega zeker, maar het semi-professionele niveau wordt zelden ontstegen.

Omega vertelt het verhaal van een welgestelde familie in Heerlen die verstrikt in intriges welke allen met de mijngeschiedenis rondom Heerlen te maken hebben. Lukt het hen zich te ontdoen van alle verwikkelingen en het zwaar weer waarin men beland is?

Haagmans pakt het in zijn eerste film meteen groots aan. Met een budget van slechts 15.000 euro valt de film op door de goede look en overtuigende locaties. Cameraman Stefan Thoolen maakt veel gebruik van rijders en jibs, wat Omega direct meer filmisch laat ogen. De hoofdlocatie van de film, een schitterend huis op de Caumerbeek, de scenes in de steenkolenmijn in Valkenburg en enkele shots bij bijvoorbeeld Kasteel Hoensbroek geven Omega ook meteen een meer waardevolle aanblik.

Visueel en auditief is Omega dan ook best overtuigend, toch kent de film ook enkele serieuze pijnpunten. Met haar 110 minuten is ze niet alleen veel te lang, maar vaak ook vol overbodige en langgerekte scenes. Een duidelijkere focus op de afwikkeling van de plot had de film (en de spanning) zeker goed gedaan. Naast het scenario zijn ook de acteerprestaties niet om over naar huis te schrijven. De debuterende Leading actress Maaike Kierkels doet het zo slecht nog niet, maar de overige rollen zijn vaak van een bedenkelijk niveau.

Omega is een dappere en sympathieke poging een streekgebonden horror te maken, maar de – zowel budgettaire als inhoudelijke – beperkingen van de makers laten zich vaak net iets te duidelijk aanzien.

Waardering: ** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Omega staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is redelijk. De belichting in de film is niet altijd optimaal, wat terug te zien is op het scherm. Beschadigingen zijn afwezig, evenals ondertiteling. Het geluid staat in een 2.0 stereotrack op de DVD. Dialogen zijn goed verstaanbaar. 

Als extra’s treffen we op deze 2-disc een making of (30 minuten), deleted scenes (10 minuten), foto’s en de originele trailer aan. Alle extra’s staan op de tweede disc. De half uur durende making of is verreweg het interessantst. Als kijker krijg je zo een leuk kijkje in de keuken van dit sympathieke project.

De dubbel-DVD van Omega is voor 17,50 te bestellen via Limax Film Productions

omegadvd