web analytics

DVD: Pompy de Robodoll

Reacties zijn gesloten

pompyderobodoll

FILM
Amerika heeft E.T., wij hebben Pompy. Een kindervriend. Niet van buiten de aarde dit keer, maar gemaakt van blik, door professor Vriendelijk. Het schattige robotje staat bij veel Nederlanders in het geheugen gegrift.

Danny is een weesjongetje en ligt in het ziekenhuis. Van professor Vriendelijk krijgt hij een heel bijzonder cadeau: een uit sardinenblikjes opgebouwde robot, genaamd Pompy de Robodoll. Danny en Pompy worden beste vriendjes, maar op een dag voelt Pompy zich in de steek gelaten en vertrekt. Hij ontmoet Atilla de hond en samen beleven ze allemaal spannende avonturen.

Tom Manders jr. maakte in 1985 de familiefilm Pompy de Robodoll, die zo’n dertig jaar na dato nog steeds tot het nostalgische verleden van Nederland behoort. Veel ouders van nu zijn opgegroeid met de avonturen van de robot, hond Atilla en zijn vriendje Yaki Yaki, eveneens een uitvinding van de professor.

Hoewel de film qua special effects de tand des tijds maar met moeite heeft doorstaan, blijft de ontroerende kern van het verhaal kaarsrecht overeind staan. Net als Danny, vindt ook de kijker in Pompy een echte vriend – en die zoeken we toch allemaal in het echte leven. Dit wordt op enkele momenten vooral visueel zeer krachtig verbeeld, wat meteen tot een handjevol sterke sequenties leidt, die de kijker vooral ontroeren. Het is dan ook jammer dat het script erg onevenwichtig is en zich met name richting het einde te veel laat leiden door zogenaamde spannende avonturen van Pompy, waardoor de ontroerende kern, de hechte vriendschap tussen Pompy en Danny of het verlangen daartoe, naar de achtergrond wordt gedrukt.

Pompy de Robodoll, dat audiovisueel vrij ononventioneel in elkaar zit, is een leuk avontuur voor de nostalgische ouder en de jongste kijkertjes van nu en kent enkele zeer sterke sequenties, maar is over de gehele linie net wat te onevenwichtig om echt te overtuigen.

Waardering: ** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Pompy de Robodoll staat in een 4:3 verhouding op de DVD. De kwaliteit van het beeld is vanzelfsprekend niet meer optimaal. De transfer is niet opgepoetst en heeft sinds 1985 zichtbaar geleden. Desalniettemin oogt het geheel, voor wie geen hedendaagse maatstaven gebruikt, alleszins acceptabel. Ondertiteling is afwezig. De gesproken tekst in de film is goed verstaanbaar en beschadigingen zijn afwezig. Extra’s herbergt het schijfje niet.

Speelduur
Ca. 78 minuten
Distributie
Digimode Entertainment
Release datum DVD
22 februari 2005
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen