web analytics

DVD: Süskind

Reacties zijn gesloten

suskind

FILM
Als zoon van Joodse onderduikers en duidelijk politiek geëngageerd, moest regisseur Rudolf van den Berg ooit wel eens een film maken over de onderdrukking van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Bastille (1984) snuffelde hij al even aan het gegeven, maar met Süskind maakte hij begin dit jaar dan eindelijk zijn eerste echte speelfilm over het vraagstuk. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Walter Süskind, is Süskind een vakkundig gemaakte en uitstekende film geworden.

1942. In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden. Terwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held.

Dat Van den Berg een vakman pur sang is, blijkt uit elk shot van de film. De regie en beeldtaal zijn feilloos, het acteerwerk sterk en het geheel heeft een oerdegelijke uitstraling. Met het levensverhaal van Walter Süskind voorziet Van den Berg zich bovendien van een sterke basis. Toch blijven de emoties in Süskind, ondanks enkele sterk dramatisch geladen scènes, op enige afstand. Daarvoor krijgen de karakters toch net te weinig achtergrond mee en is de algehele spanningsboog in het scenario net iets te langgerekt. Het is een klein smetje op een verder uitstekende film.

Waardering: *** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Süskind staat in de originele cinemascope-verhouding anamorf op de DVD. De beelden ogen scherp en gedetailleerd en beschadigingen zijn afwezig. Het schijfje herbergt Nederlandse (doven), Duitse en Engelse ondertiteling. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Deze is vrij van beschadigingen, brengt de dialogen op een heldere manier en geeft het geheel een dynamische en volle klank mee.

De DVD van Süskind bevat een tweetal extra’s. Als eerste treffen we een handvol verwijderde scènes aan, zonder verdere toelichting of commentaar. Daarnaast vinden we nog de korte documentaire De Duivelse Dillema’s van Walter Süskind (25 minuten) terug op de DVD. Deze gaat over het hoofdpersonage en bestaat, naast archiefmateriaal en interviews, ook uit beelden uit de film en van de set. Helaas ontbreken de originele trailers, een making of en andere filmgerelateerde extra’s, zoals setverslagen en audiocommentaar of interviews.

suskinddvd

Speelduur
Ca. 116 minuten
Distributie
Warner Home Entertainment
Release datum DVD
6 juni 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands / Duits
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Duits
Extra’s
Verwijderde scènes
Documentaire De Duivelse Dillema’s van Walter Süskind