web analytics

DVD: ’t Schaep in Mokum

Reacties zijn gesloten

schaepinmokum

FILM
De kunst bij het maken van een goede televisieserie is niet zozeer de kijker vanaf minuut één bij de lurven weten te pakken, maar misschien nog meer het (seizoenenlang) vasthouden van diezelfde kijker. Het team achter ’t Schaep krijgt dit nu al vier series lang voor elkaar. Na ’t Schaep met de vijf Pooten, ’t Vrije Schaep en ’t Spaanse Schaep is ook ’t Schaep in Mokum weer van ontzettend hoge kwaliteit.

Speelden de vorige seizoen zich af in de jaren zestig en zeventig, in ’t Schaep in Mokum zijn onze negen hoofdpersonages in de jaren tachtig aanbeland. Via de camping in de duinen en het hotel in Spanje keren ze in deze vierde reeks terug naar daar waar het allemaal begon: ‘Mokum’. Kootje, Doortje en Lucas runnen hun eigen café en worstelen met zichzelf of hun relatie, Lena zit met de opvoeding van haar zoontje en Riek en Ari zien hun huis afbranden. Eigenlijk bevinden alleen Huipie en Greet zich in rustig vaarwater. Opoe Withof wordt vanuit de hemel terug naar aarde gestuurd, om alles in goede banen te leiden.

Waar in 2006 door sommigen nogal sceptisch werd gekeken naar de remake van een successerie uit de jaren zestig, is de ’t Schaep-reeks binnen mum van tijd uitgegroeid tot een van de populairste en best bekeken Nederlandse series ooit. Ook de afzonderlijke personages zijn inmiddels geliefd bij een miljoenenpubliek. Voor Riek en Arie, gespeeld door Jenny Arean en Ton Kas, ontstond zelfs lichtjes de roep om een eigen televisieserie.

De grote kracht van ’t Schaep zit hem ogenschijnlijk in veel dingen. Niet alleen zijn de acteurs ontzettend sterk, de scenario’s erg fijn en de visuele aankleding tot in de puntjes toe verzorgd, ook de naadloze montage en de vermakelijke en soms ontroerende muzikale intermezzo’s zorgen voor een bijzonder sterk, sfeervol en meeslepend geheel. De grootste kracht schuilt hem echter in het simpele, doch krachtige concept: Mokum, een volks buurtcafé en kleine, herkenbare problematiek, soms verweven in een grotere context. En dat alles overgoten met een heerlijk eerlijk en gemoedelijk jaren zestig sfeertje – ook nu nog.

De sterke basis die in 1969 werd gelegd werd in 2006 direct bij de kern gegrepen en is met de vervolgreeksen alleen maar verder uitgebouwd. Na vier seizoenen nog steeds hopen op meer Riek en Arie, meer Doortje en Kootje en noem ze allemaal maar op: het is weinig series gegeven. Plannen voor een vijfde seizoen zijn er nog niet, wel wordt er gewerkt aan een speelfilm, die eind 2014 in de bioscopen te zien moet zijn.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
’t Schaep in Mokum staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. De kleuren ogen mooi warm, en het beeld oogt haarscherp en is vrij van beschadigingen. Ondertitels zijn afwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1-track op de DVD. Deze brengt de dialogen op een heldere manier. De muziek klinkt mooi vol en warm. Extra’s zijn helaas afwezig.

schaepinmokumdvd

Speelduur
ca. 360 minuten
Distributie
JustBridge Entertainment
Release datum DVD
19 maart 2013
Verpakking
DVD-box met slipcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan JustBridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !