web analytics

DVD: 't Spaanse Schaep (serie)

Reacties zijn gesloten


FILM
Na de originele ’t Schaep-serie eind jaren zestig, is ’t Spaanse Schaep (2010) alweer de derde kennismaking van het publiek met het komische negental rasechte Amsterdammers zonder blad voor de mond. Net als haar twee voorgangers, ’t Schaep met de vijf Pooten (2006) en ’t Vrije Schaep (2008), werd de serie door miljoenen Nederlanders bekeken.  En terecht, want ook ’t Spaanse  Schaep biedt de kijker alles waar ze naar uitkijkt: een lach en een traan – een kriebel en een rilling.

Het is eind jaren zeventig. Tijdens het verjaardagsfeest van Doortje (Loes Luca) wil het maar niet gezellig worden. Opoe Withof (Carry Tefsen), Riek (Jenny Arean) en Arie (Ton Kas), Kootje (Pierre Bokma), Huip (Laus Steenbeeke), Greet (Bianca Krijgsman) en Lena (Georgina Verbaan) zitten in over Lukas (Marc-Marie Huijbregts), die twee jaar geleden naar Spanje vertrok en sindsdien niks meer van zich heeft laten horen. Het blijkt niet goed met hem te gaan. Gelukkig heeft-ie zijn Amsterdamse vrienden nog: ze besluiten gezamenlijk naar Spanje af te reizen om Lukas weer in het zadel te helpen. Of zijn ze misschien toch meer op de vlucht voor hun eigen problemen?

Nog meer dan in de eerste twee reeksen weet ’t Spaanse Schaep de kijker dicht bij de personages te brengen. Waar in de eerdere series vooral Doortje, Kootje, Lukas en Opoe Withof centraal stonden, krijgen in deze derde serie Huip en Greet en Riek en Arie meer ruimte. De reeds opgebouwde banden met deze personages worden zo danig versterkt en die van de andere waar nodig aangescherpt. Het negental blijkt niet alleen een onuitputtelijke inhoud te hebben en steeds verder uitgediept te kunnen worden, tevens is het knap van de makers dat de balans ondanks de grote hoeveelheid hoofdkarakters steeds in evenwicht is.

Het liefdevolle geruzie tussen Riek en Arie, de aantrekkings- en afstotingskracht tussen Doortje en Kootje en de zich steeds meer van de wereld afzonderende Opoe Withof: het zijn simpele, maar doeltreffende uitgangspunten voor situaties tussen heerlijk geschreven en briljant vertolkte personages. Na de al enthousiaste eerste en tweede reeks, spat ook in ’t Spaanse Schaep het spelplezier van het scherm en weten de acteurs nog steeds nuances aan te brengen in hun rol. Vooral Ton Kas profiteert optimaal van de grotere ruimte die zijn personage krijgt. ‘Acteren is het ontkomen aan herhaling,’ zei Pierre Bokma ooit. En dat is precies wat de acteurs hier voortreffelijk lukt.

Vergeleken met de originele jaren zestig-serie is er wezenlijk weinig veranderd. Nog steeds draait de serie om de interactie tussen de personages, de (meestal) olijke en vrolijke muzikale intermezzo’s en het leven van alledag. Het knappe aan de remake en haar twee vervolgen is dat ze deze krachtige basisformule intact heeft gelaten en de vertaling naar heden ten dage enkel in beeld en geluid heeft gemaakt. Zo oogt de huidige serie vanzelfsprekend een stuk strakker en gelikter en wordt er iets meer uitgepakt qua decors en visuele foefjes.

Hoewel de makers meerdere malen hebben aangegeven te twijfelen over een eventueel derde vervolg, valt het te hopen dat ze hier serieus over nadenken. Want wie dacht dat er na drie reeksen wel enige gewenning en herhaling zou ontstaan heeft het mis. Sterker nog: de serie lijkt alleen maar aan kracht te winnen.

Waardering: **** half

BEELD
Zoals we van een recente productie mogen verwachten is de beeldkwaliteit uitstekend. De volledig digitaal opgenomen serie heeft een prachtig kleurenpalet en kent een prima scherpte en detail. Beschadigingen zijn afwezig. Net als ondertiteling.

GELUID
Ook over het geluid kunnen we louter tevreden zijn: de dialogen zijn goed verstaanbaar en de muziek komt met een redelijke warmte en laag uit de speakers. Voor een serie waarin muzikale intermezzo’s een belangrijke rol spelen niet geheel onbelangrijk.

EXTRA’S
Jammer genoeg is ook het derde seizoen van ’t Schaep niet voorzien van inhoudelijke extra’s. De enige ‘extra’ die we aantreffen is de directe toegang tot de liedjes.

Speelduur
ca. 360 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
25 januari 2011
Verpakking
Digipack met slipcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9 (1,78)
Geluid
PCM 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Directe toegang tot de liedjes

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze DVD !