web analytics

DVD: Van God Los (seizoen 1)

Reacties zijn gesloten

Wie naar de cv van Pieter Kuijpers kijkt, ziet dat hij voornamelijk films heeft gemaakt over waargebeurde misdaadverhalen. Wel goot hij ze in verschillende vormen. Bekendst zijn de thriller TBS, de komedie Dennis P., en natuurlijk het rauwe misdaaddrama Van God Los. Uit zijn fascinatie voor misdaad vloeide onlangs een negendelige televisieserie, waarbij hij de medewerking kreeg van zeven collega’s.

Kuijpers nam zelf één aflevering voor zijn rekening in dit eerste seizoen van Van God Los: De Serie (een tweede is inmiddels aangekondigd), de rest liet hij over aan o.a. Rita Horst, Lourens Blok, Tim Oliehoek en David Lammers. Die laatste was zelfs verantwoordelijk voor twee afleveringen.

Van de negen afleveringen is er eigenlijk geen enkele die het kijken niet waard is. Lang niet iedere episode is even sterk, maar zelfs de minste (Onder Dwang) valt nog zonder moeite uit te kijken. Wat daarbij ook een belangrijke rol speelt, is het feit dat elk verhaal maar een halve speelfilmlengte duurt. Je hoeft niet de hele avond vrij te maken. Een aflevering duurt 50 minuten en dat betekent dat het tempo in iedere aflevering aangenaam hoog blijft.

Voor wie evengoed geen tijd heeft om alles te zien, is hier toch één aanrader. Doodslag, waarin twee verhaallijnen rondom homo-(in)tolerantie door elkaar lopen, is over de hele linie knap gespeeld (Hans Kesting is compleet overtuigend als Ierse kroegbaas) en mooi afgewogen, waardoor de scheidslijn tussen slachtoffer en dader vrijwel onzichtbaar wordt. Opmerkelijk genoeg geregisseerd door Tim Oliehoek, die de afgelopen jaren bekendheid kreeg met de komedies Vet Hard, Spion van Oranje en Pizza Maffia. Zijn bijdrage aan Van God Los stijgt daar ver bovenuit.

Speelduur
Ca. 540 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
29 september 2011
Verpakking
Digipack met kartonnen omhulsel
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !