web analytics

DVD: Van God Los

Reacties zijn gesloten

FILM
De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.

Pieter Kuijpers’ eerste bioscoopproductie is geïnspireerd op de gebeurtenissen rond de Bende van Venlo. Kuijpers was niet van plan om de gruwelijke werkelijkheid weer te geven; deze kan immers nooit geëvenaard worden. Hij raakte geïnteresseerd in de geschiedenis rond de bende omdat het geen zwart-wit verhaal is; het lijkt voor de buitenwereld allemaal zo simpel wie er goed en fout waren, maar de werkelijkheid is vaak veel genuanceerder. Kuijpers probeert inVan God Los, net als in andere films uit zijn oeuvre, te achterhalen waarom de dader nou werkelijk zo gehandeld heeft. Hij zoekt naar een psychologisch-emotionele basis. Mensen zijn niet per definitie goed of slecht.

In Van God Los probeert hij dit te bereiken door middel van prachtige shots, dito muziek en vooral veel sfeer. Een sfeer die op sommige momenten ijzig stil, en op andere momenten donker, mysterieus en spannend is. Een van de vele hoogtepunten waarbij deze drie elementen subliem gecombineerd worden is de scène waarin Stan de begrafenis van zijn vader bezoekt. We zien een vertraagd shot waarin Tygo Gernandt (Maikel) uit zijn eigen schaduw tevoorschijn komt onder begeleiding van een dramatisch stuk muziek. Kippenvel … zoals bij wel meer scènes. Het geheel beukt constant in op je emotionele gestel. Het is spannend, ontroerend, maar bovenal indrukwekkend.

Niet alleen op visueel vlak toont Kuijpers zijn talent, ook de acteurs weet hij tot bijzondere hoogten te tillen. Tygo Gernandt, die voor Van God Los nog geen dragende (hoofd)rol had gespeeld, imponeert in dit knalhard misdaaddrama. Constant speelt hij op de toppen van zijn kunnen. Je wordt volledig zijn wereld ingezogen en op het eind voel je, ondanks zijn harde karakter en gruwelijke daden, ontzettend veel sympathie voor hem. Ook Egbert Jan Weeber brak door met deze rol. Wie hem alleen kent van Oesters van Nam Kee en Snowfever zal zijn ogen zeker niet geloven. De bijrollen van onder andere Angela Schijf en Mads Wittermans zijn ook tot in de puntjes verzorgd.

Van God Los is een groot meesterwerk van de Limburgse filmmaker Pieter Kuijpers, die ook tekende voor de regie van de inmiddels veelvuldig bekroonde film Off Screen. Kuijpers kenmerkt zich door een geheel eigen stijl, die door de nauwe en betrokken samenwerking met cameraman Bert Pot zijn uitwerking zelden mist. Het is één groot visueel spektakel. Telkens weer word je opgezogen en meegesleept in de wereld van de twee vrienden. De mysterieuze soundtrack en symbolische beelden dragen bij aan de sfeer. De rauwe en realistische weergave is indrukwekkend, ontroerend en beukt op je in. Cinema op zijn best.

Waardering: *****

BEELD
De hoes maakt ten onrechte melding van het beeldformaat 1.72:1. De film staat gewoon in zijn originele 1.78:1 verhouding op de dvd. Waarschijnlijk om het rauwe karakter van de film te versterken, hebben cinematograaf Bert Pot en regisseur Pieter Kuijpers gekozen om de film te voorzien van een flinke portie filmgrain. Ook hebben ze veelvuldig gebruik gemaakt van kleurenfilters. Alles geheel in stijl van de indrukwekkende weergave van de film. In de flashbackscènes met de jonge Stan is de korrelige aanblik nog zwaarder aangedikt. Door deze gekozen benadering is de scherpte en diepte natuurlijk niet optimaal. Wat de transfer wel valt aan te rekenen zijn de kleine beschadigingen en ongerechtigheden die zich op sommige momenten voordoen. Er is een constant optioneel Engels ondertitelspoor aanwezig. De Nederlandse ondertiteling staat standaard ingeschakeld om de stukken waarin buitenlands gesproken wordt van ondertitels te voorzien.

GELUID
Om het geheel een realistisch te benaderen, is er gekozen om de acteurs een Limburgs accent aan te meten. Dit is vrij aardig gedaan. Natuurlijk zal het niet helemaal overeen komen met de werkelijkheid, maar het feit dat het consequent en goed gebeurd valt te prijzen. Nergens wordt dit storend. Vind het zelf zelfs versterkend werken. Had deze film (achteraf) niet in ABN willen zien. Er is een keuze om de film in een Dolby Digital 5.1 track of in een DTS 5.1 track te beluisteren. De geluidssporen blinken uit in dynamiek en diepe laag. Ook de score van Paleis van Boem beukt er behoorlijk in en draagt bij aan de diepe indruk die het geheel achterlaat. De dialogen en voice-over zijn uitstekend verstaanbaar. Het verschil tussen de DTS en Dolby Digital track is zoals altijd miniem.

EXTRA’S
Extra’s zijn helaas afwezig. Van de beschikbare making of, interviews en andere setreportages is helaas geen gebruik gemaakt. Enkel een stel promotrailers fleurt het schijfje op. 

Speelduur
ca. 83 minuten
Distributie
RCV Home Entertainment
Release datum DVD
5 november 2003
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
1.78:1 anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
DTS 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Promotietrailers