web analytics

DVD: Van Gogh; een Huis voor Vincent

Reacties zijn gesloten

huisvoorvincent

FILM
Filmmaker Pim van Hoeve werkt de laatste jaren in rap tempo aan goed bekeken en goed gewaardeerde biopics over bekende en grote Nederlanders. Na eerder Prins Bernhard, Koningin Beatrix en Freddy Heineken, is het nu de beurt aan een van ’s werelds grootste schilders; Vincent van Gogh. En ook dit keer resulteert het in een sfeervolle en fijne serie.

In Van Gogh; een Huis voor Vincent schetst Van Hoeve een aanstekelijk en sympathiek beeld van een onbegrepen kunstenaar en diens neef en enige erfgenaam. Bijna 70 jaar na de dood van zijn beroemde oom worstelt Vincent Willem Van Gogh (Jeroen Krabbé) met de last van diens erfenis: de Van Gogh collectie. Hij staat op het punt de collectie te verkopen, maar hoe meer hij weer in het leven van zijn beroemde oom duikt, hoe meer hij begint te twijfelen.

Waar de daadwerkelijke erven van Van Gogh niet gecharmeerd waren van de serie, werd Een Huis voor Vincent wekelijks door ruim een miljoen mensen bekeken en goed gewaardeerd. En dat is begrijpelijk, want Van Hoeve levert wederom een vaardige en aanstekelijke serie af, die al snel de juiste sfeer neer weet te zetten en waarin sterk geacteerd wordt. Ondanks dat de biopics van Van Hoeve niet kunnen bogen op een flink budget, ogen ze allen overtuigend en authentiek en wordt er creatief en slim gespeeld met licht en aankleding.

Hoewel Een Huis voor Vincent even tijd nodig heeft om op gang te komen, stevent de reeks af op een mooi en innemend einde en verlang je als kijker na afloop naar meer. Gelukkig werkt Van Hoeve inmiddels alweer aan een nieuwe biopic; de turbulente spelers- en trainerscarrière van Johan Cruijff zal later dit jaar in de serie Cruijff worden geportretteerd.

Waardering: *** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Zoals we mogen verwachten van een recente productie als deze, oogt het beeld van de DVD prima. Beschadigingen in de vorm van vuil of spetters zijn afwezig en het beeld oogt scherp en gedetailleerd. Op de momenten dat er Frans gesproken wordt, is er Nederlandstalige ondertiteling aanwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track op de DVD. Ook deze is vrij van beschadigingen en brengt de dialogen op een heldere manier.

Aan extra’s geen gebrek op deze prachtig vormgegeven en dito verzorgde uitgave. De DVD’s worden geleverd in een digipack met bijzonder stevig kartonnen omhulsel. Op de eerste twee DVD’s staan naast de vier afleveringen van de serie ook een korte, maar informatieve making of (9 minuten) en een slideshow met Van Goghs meesterwerken. In de digipack zijn 20 artcards meegeleverd met de mooiste schilderijen van Van Gogh. Tevens herbergt de box nog een 108 pagina’s tellend boek met daarin informatie over zijn levensloop en een beschrijving geschiedenis en creatie van zijn meesterwerken. Tot slot vinden we nog een derde DVD terug met daarop de 60 minuten durende documentaire Het Schildersleven van Vincent van Gogh. Al met al een uitstekend verzorgde en goedgevulde release!

dvdhuisvoorvincent

Speelduur
ca. 174 minuten
Distributie
Dutch Filmworks
Release datum DVD
14 mei 2013
Verpakking
Digipack met kartonnen omhulsel
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Slideshow
Making of
20 artcards
Boek: Vincent van Goghs Meesterwerken
Documentaire: Het Schildersleven van Vincent van Gogh

Met dank aan Dutch Filmworks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !