web analytics

Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Toen Gerrard Verhage’s Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen in april 1995 in de bioscopen werd uitgebracht, waren de kritieken gematigd. Sfeervol en verzorgd vond men het allemaal wel, maar ontroeren of emotioneren deed de film zelden. Het publiek bleef massaal weg, wat in de wandelgangen leidde tot de sarcastische titelverbastering ‘eenmaal geslagen, nooit meer Verhage.’ Een woordgrap die de film te kort doet, want Verhage levert met Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen een eigenzinnige, gitzwarte tragikomedie af, die doet denken aan het oeuvre van Alex van Warmerdam (Abel, De laatste Dagen van Emma Blank).

Niet alleen de theatrale, directe dialogen refereren aan films van misschien wel Neerlands meest eigengereide cineast, ook de gestileerde art-direction en aangezette spelscènes roepen direct associaties  met  Abel en Kleine Teun op. Net als deze films speelt Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen zich af in een fictief en afgebakend universum, dat haar eigen logica creëert, maar zich tegelijkertijd niet geheel loskoppelt van de werkelijke wereld.

In een groot, donker huis ergens in Amsterdam woont een vaderloos gezin. De zoon wil gaan trouwen met de overbuurvrouw, een van moord verdachte vrouw, en ontwricht daarmee de familie. Gepassioneerd door literatuur ontvouwt zich een voornamelijk verbaal kat-en-muis-spel, wat leidt tot bizarre en absurde verwikkelingen waarin de onafscheidelijke, kleine hond van de overbuurvrouw veelal een centrale rol vervult.

De familieleden leven langs elkaar heen in het grote, benauwende huis, maar kunnen desondanks niet zonder elkaar. De kamers kenmerken zich door grauwe gordijnen, naargeestig behang en veel op elkaar gestapelde boeken. Praten met elkaar doet men nauwelijks. De literaire onderonsjes, die de kijker inzicht geven in het troosteloze bestaan van het hoofdpersonage, lijken louter te fungeren als speels tijdverdrijf.

Het leven buitenshuis is de personages in Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen vreemd. De buitenwereld bestaat enkel uit een knipperend groen Neon-licht, dat de donkere en verlaten straat fel doet oplichten. De familie is een tikkende tijdbom, die bijeengehouden wordt door een stoffig verlangen van de moeder om haar kinderen voor zich te behouden. Als zoon Charles wil trouwen met overbuurvrouw Mary Josseling, lijkt het einde dan ook nabij. De fictieve wereld waarin de personages zich begeven, wordt plots bedreigd door de realiteit.

Regisseur Gerrard Verhage maakt van Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen een fascinerende, eigenzinnige film, waarin de juiste balans is gevonden tussen fictie en de werkelijke wereld zoals wij die kennen. Dit is voornamelijk de verdienste van de fijne cast, met Jack Wouterse, Stefan de Walle en Ariane Schluter voorop, die wel raad weet met de uitvergrote karakters en dialogen die het filmscenario, gebaseerd op de roman ‘La Mèche’ van Lucy Veldhuizen-Marchal, herbergt. Ook de eigenzinnige vormgeving draagt bij aan de bijzondere sfeer die de film uitstraalt. Qua cameravoering heeft de film daarentegen helaas weinig om het lijf en men had er goed aan gedaan de film iets scherper te snijden, maar dit neemt niet weg dat Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen een geslaagde en interessante tragikomedie is.

Waardering: *** half

BEELD
Net als de Studio Nieuwe Gronden-release De drie beste Dingen in het Leven kent ook de DVD van Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen een matige transfer. Pluspunt is het feit dat de film in de originele beeldverhouding op de DVD staat. Minpunten zijn de letterboxed-uitvoering, het matige zwartniveau en de zichtbare posterisatie. Af en toe is er een (ernstige) videobeschadiging waarneembaar. Onoverkomelijk is het allemaal niet, maar een frissere print had de film, die het voornamelijk van de sfeerschepping moet hebben, goed gedaan. De film is optioneel Engels ondertiteld.

GELUID
De originele stereotrack staat in een Dolby Digital 2.0 spoor op de DVD. Hier valt weinig op aan te merken. Ruis is nauwelijks hoorbaar en beschadigingen zijn afwezig. Voor een dialooggerichte film is deze geluidstrack meer dan degelijk.

EXTRA’S
Het menu van de DVD is statisch vormgegeven. Via het menu is het mogelijk de film af te spelen, een scène te kiezen of de ondertitelinstellingen te wijzigen. De film is opgedeeld in acht hoofdstukken. Extra’s ontbreken helaas.

Speelduur
ca. 80 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
8 juni 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3 Letterboxed
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Geen

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Reacties zijn gesloten.