web analytics

Ex Drummer – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

FILM
Drie gehandicapte gasten met een rockband zijn op zoek naar een drummer, roem en succes. Ze vragen Dries, een bekend schrijver, hun band te completeren. Dries hapt toe en beslist dat zijn handicap zal zijn dat hij niet kan drummen. Als een ultieme, maar teven duivelse god daalt hij de berg af om zich te mengen tussen het hulpeloze klootjesvolk. Met de komst van deze manipulator wordt ook de toekomst van de band op het spel gezet en zal het niet lang duren voor de andere leden elkaars bloed kunnen drinken. Toch weten ze zich te plaatsen voor de lokale rock rally waar ze het op moeten nemen tegen hun grootste concurrent, Harry Mulisch. Hun enige toekomst is uiteindelijk geschreven in perfect punk idioom: “No Future” …

 

Op het eerst gezicht lijkt hoofdpersonage Dries een sympathiek en menselijk individu te zijn. Hij leeft een veilig leventje, drijvend op zijn roem als auteur, heeft een knappe vriendin en is zeker niet arm. Toch besluit hij zich in de wereld van het klootjesvolk te storten om hen van dichtbij te kunnen aanschouwen en manipuleren. Naast de fijnzinnige en nihilistische depictie die Mortier ons  van het Vlaamse gepeupel én het elitaire gedrag van succesvol schrijver en drummer met een handicap Dries geeft, biedt Ex Drummer met het aansnijden van deze onderwerpen ook voldoende humor. Hieraan dragen zeker het prachtige West Vlaamse dialect – lang leve de ondertiteling – en de typische Brusselmans-combinatie van nihilistische humor, geweld, haat, liefde en een lost-generation bij.

 

De rollen worden uitstekend neergezet door de vrij onbekende acteurs, aangevuld met het talent van Belgisch rasacteur Francois Beukelaers. Een van de meest toonaangevende elementen van de film is de muziek, die samen met het fantastische camerawerk van Glynn Speeckaert de kijker de film in ware extase laat beleven. De prachtige soundtrack werd mede  verzorgd door de Belgische band Millionaire, die tevens de nummers voor de band van Dries en zijn gasten, The Feminists, inspeelde. Gevuld met heerlijke nihilistische humor, ondersteund door een fantastische soundtrack en visueel overweldigend is Ex Drummer een Belgische productie van formaat geworden.

 

Waardering: **** half

 

 

BEELD
De transfer van de film in het (orginele) 1.77:1 anamorfe breedbeeldformaat oogt uitstekend. De transfer is gedetailleerd, scherp en geeft een fraaie weergave van het grauwe en vaak  donkere kleurenpallet, vanzelfsprekend met een solide zwartniveau. Zoals het zich een recente film betaamt is de transfer geheel vrij van beschadigingen, enige punt(je) van kritiek is dat er in enkele donkere scènes wat grain op te merken is – niet echt storend en dit lijkt de sfeer zelfs ten goede te komen.

 

Bij het opstarten van de dvd kan men kiezen voor de Nederlandstalige of Franse versie van het schijfje, waarbij de laatste optie is voorzien van Franse ondertitels. Tevens is het mogelijk om de Vlaamse audio in het Nederlands en Engels te ondertitelen of de film te voorzien van Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden. De film is degelijk  opgedeeld in 12 hoofdstukken.

 

 

GELUID
Bij deze dvd kan met kiezen uit een Dolby Digital 5.1 en een DTS 5.1-track, beide tracks klinken prima. De tracks hebben een mooi ruimtelijk surroundgeluidsbeeld met genoeg spreiding, veel dynamiek en detail. Op gepaste momenten wordt het geheel ondersteund door uitstekende lage tonen. De twee geluidsbanden geven een aangename, duidelijke weergave van dialogen en uitstekende ondersteuning aan het muzikale geweld. Onze voorkeur gaat uit naar de DTS-track waarvan de ruimtelijke spreiding en het laag net wat beter en verfijnder klinken.

 

 

EXTRA’S
De voornaamste toevoeging aan deze release bestaat uit de tweede disc, deze CD bevat overweldigende orginele soundtrack, met nummers van een keur aan Vlaamse artiesten.

 

 

Tracks:
1. Lightning Bolt: 2 Morro Morro Land
2. Madensuyu: Papa Bear
3. An Pierlé & White Velvet: Need You Now
4. The Tritones: Chagrin De La Mer
5. Mogwai: Hunted By A Freak
6. The Experimental Tropic Blues Band: Mexico Dream Blues
7. Flip Kowlier: De Grotste Lul Van’t Stad
8. Millionaire: Mongoloid
9. Isis: Grinning Mouths
10. Arno: Een Boeket Met Pissebloemen
11. Augusta National Golf Club: People In Pairs
12. Mel Dune: Time Hangs Heavy On Your Hands
13. Ghinzu: Blow
14. Funeral Dress: Hell From The Underground
15. Millionaire: Deep Fish
16. Blutch: Moving Ground

 

De DVD uitgave bevat naast de soundtrack een ruime selectie aan bonusmateriaal met onder andere de orginele bioscooptrailer, en een internationale versie hiervan.  Verder vinden we de 3 minuten durende Videoclip “De Grotste Lul van ’t Stad” van Flip Kowlier terug, en een bijzonder geestige maar vooral interessante Making Of, met een enigzins cynistische inslag, van een dik half uur waarin cast en crew aan het woord komen over de totstandkoming van de film, die niet zonder problemen verliep. In een ander fragment, Gunter Lamoot is standing up behind the scene, persifleert de Vlaamse stand-up comedian in zijn kleedruimte gedurende 4 minuten op treffende wijze de ’top’ van de Vlaamse filmwereld. Waarin bijvoorbeeld ‘de fallus van formaat’ uit de film door moet als het evenbeeld van Jan Decleir.  Twee muziekfragmenten complementeren deze uitstekend verzorgde release; “Oh Brother”Music for The Feminists by Millionaire en “Overdo Hykers”De band die de film nooit haalde.

 

 

Speelduur
ca. 104 minuten
Distributie
A-Film Home Entertainment
Release datum DVD
16 augustus 2007
Verpakking
Digipack
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf  (1,77) 
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Vlams
DTS 5.1 – Vlaams
Ondertiteling
Nederlands
Nederlands (doven) 
Engels
Frans
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Internationale trailer
Videoclip ´De Grotste Lul van ´t Stad´
Making of
Gunter Lamoot, behind the scene
´Oh Broter´-The Feminists
The Band that never made the Film
Soundtrack-cd

 

Met dank aan A-Film Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !