web analytics

DVD: Farewell

Reacties zijn gesloten

FILM
In 1929 werd geschiedenis geschreven toen de Graf Zeppelin als eerste de wereld rond vloog. Journaliste Lady Grace Drummond-Hay deed als enige vrouw verslag aan boord. Ditteke Mensink heeft er met een karrenvracht aan archiefmateriaal een prachtig beeld van geschetst, waarin meer aan bod komt dan alleen de avontuurlijke reis.

Het zijn imponerende beelden: de gigantische zeppelin die door een grote mensenmassa wordt losgelaten en omhoog zweeft. De eerste geluidsfilm was nog maar net een feit; dit zijn nog geluidloze beelden. De makers hebben een uitstekende oplossing gevonden om die stilte te doorbreken. In plaats van de film vol te stoppen met een soundtrack, zijn de filmfragmenten ondersteund door subtiele muziek en verschillende achtergrondgeluiden, waarmee het geheel fraai tot leven komt.

De documentaire werkt als een dagboek. Mensink schreef zelf de teksten, verteld in de tegenwoordige tijd en in de eerste persoon. Naast de ontdekking van verschillende werelddelen vertelt Lady Hay over haar gevoelens voor collega Karl von Wiegand, waar ze in het geheim een relatie mee zou hebben gehad.

Meest fascinerend aan Farewell is niet zozeer het avontuur of de liefdesverhouding, maar het tijdsbeeld dat er wordt geïllustreerd. Terwijl politieke en economische situaties steeds meer escaleren, kijken we samen met Lady Hay hoog vanuit de lucht toe op de wereld. Haar onbegrip voor die politiek en fascinatie voor de natuur en omgeving zorgen voor een film die met zijn levendigheid vooral romantische en nostalgische gevoelens opwekt.

Waardering: ****

De recensie van de film werd geschreven door Fabian Melchers

BEELD
Farewell bestaat uitsluitend uit archiefmateriaal, dat in haar oorspronkelijke 4:3 verhouding op de DVD staat. De kwaliteit van het bronmateriaal is wisselend, maar dat is bij deze documentaire – die vooral ook de sfeer van de tijd uitstraalt – geen enkel probleem. Er is optionele Nederlandse ondertiteling aanwezig.

GELUID
De geluidsband is gecodeerd als een Dolby Digital 2.0 track. Deze is vrij van beschadigingen en brengt de Engelstalige voice-over op een heldere manier.

EXTRA’S
Het hoofdmenu van de DVD is simpel weergegeven en biedt de mogelijkheid de film te starten, de Nederlandse ondertiteling in- of uit te schakelen of trailers te bekijken, waaronder de originele bioscooptrailer (2 minuten) van de film.

Speelduur
ca. 90 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
20 september 2010
Verpakking
Slimcase
Regio
2
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Trailer Last Train home

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van de DVD !