web analytics

Fort Alpha (seizoen 2) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

FILM
In 1996 kwam de TROS met een nieuwe Nederlandse jeugdserie: Fort Alpha. In tien afleveringen werd de kijker op een originele en ‘nieuwe’ manier niet alleen vermaakt, maar ook op subtiele en herkenbare wijze geïnformeerd over belangrijke thema’s zoals racisme, seksualiteit en drugs. ‘Nieuw’, omdat er volop geëxperimenteerd werd op het visuele vlak en de jonge acteurs haast improviserend leken te spelen. De serie bleek al snel een kweekvijver voor nieuw talent en de kijkcijfers waren verrassend hoog. Een tweede seizoen kon dan ook niet uitblijven.

 

De dvd-box van het eerste seizoen van Fort Alpha behoort met meer dan 10.000 verkochte exemplaren nu al tot één van de grootste successen van het jaar voor distributeur Bridge Entertainment. Niet geheel onverwacht verschijnt nu het tweede en tevens laatste seizoen van de serie op dvd in een luxe digipack uitvoering.

 

Seizoen 2 van Fort Alpha bestaat uit de volgende tien afleveringen, verdeeld over drie dvd’s:

1. Losse Handjes
2. Spiegelbeeld
3. Blote Voeten
4. Coming Out
5. Maten naaien
6. Smilies
7. La Luna
8. A Hard Days Night
9. Sabotage
10. Oog om Oog

 

‘Fort Alpha’ is de bijnaam van het Alpha college, het resultaat van een fusie tussen twee scholen. De verschillen tussen de twee ‘oude’ scholen zijn groot. De ene was een klassieke en elitaire school. De andere was juist een meer alternatieve school, met vrije omgangsvormen en experimentele methodes. Centraal in de serie staat de klas HAVO 4B. De klas is een mix geworden van de ‘Sjonnies en Anita’s’ van de ene, en de ‘Kakkers’ van de andere ‘oude’ school. De klas vormt inmiddels een sterk, eensgezind blok – een paar uitzonderingen daargelaten – en strijdt samen tegen de problemen waarmee medeleerlingen en vrienden worstelen.

 

Werd er in het eerste seizoen nogal lang uitgetrokken om de verschillende personages, hun achtergronden en onderlinge verstandhoudingen aan de kijker te presenteren, in dit tweede seizoen is dit vanzelfsprekend allemaal niet meer nodig – we kennen de karakters inmiddels al – en gaat men verder op de weg zoals die in de laatste paar afleveringen van seizoen 1 werd ingeslagen. Doordat we nu meer bekend zijn met de personages worden hun handelingen begrijpelijker en krijg je ook steeds meer sympathie voor hun doen en laten, ondanks dat een aantal beslissingen en acties nogal extreem zijn.

 

Op de kenmerkende directe, subtiele en herkenbare manier zijn thema’s als seksuele intimidatie, mishandeling, anorexia, homoseksualiteit en drugsgebruik in de scripts verweven en geven ze de serie een vrijblijvend, educatief karakter mee. Geen dik opgelegde moraal of (uitgesponnen) overdreven toestanden, maar een recht-toe-recht-aan behandeling zonder dat deze overheersend wordt. Het enthousiasme en het plezier blijven het belangrijkst en door de spontane jeugdige cast zit het wat dat betreft wel goed.

 

De cast van Fort Alpha blinkt uit in jong talent. Naast de bekende namen uit het eerste seizoen – we noemen bijvoorbeeld Jennifer de Jong, Tatum Dagelet, Mads Wittermans, Robin Rienstra en Tygo Gernandt – zijn dit keer ook rollen weggelegd voor onder andere Daan Schuurmans, Halina Reijn en Jop Joris. Door hun enthousiaste en spontane spel zijn de paar kleine schoonheidsfoutjes snel vergeven. Voor de rust en ervaring wordt gezorgd door onder andere René van Asten, Ella van Drumpt en Marcel Faber. De mix tussen jong en oud werkt verfrissend en er heerst een fijne chemie, met als resultaat een levensecht en goed gespeeld geheel, met hier en daar zelfs een innemend moment.

 

Eveneens verfrissend is de visuele indruk die de serie achterlaat. De camera beweegt vrij en ongegeneerd door het decor en zit de acteurs vaak dicht op de huid. Door deze dynamische aanpak is de afstand tussen kijker en personages relatief klein en raak je sneller en intensiever betrokken bij datgene wat de karakters meemaken. De vlotte – en met grove korrel en kleurenfilters – voorziene tussensequenties geven de kijker zo nu en dan een paar kleine rustmomenten, die door het hoge tempo niet geheel onnodig zijn.

 

De sfeer, het spelplezier en de fijne, vermakelijke en – op een subtiele manier – leerzame verhaallijnen lijken uit het dagelijks leven gegrepen. Er zijn series en films waarvan je als kijker hoopt dat ze nooit eindigen, Fort Alpha is er zo één. Helaas zullen we het met deze twee seizoenen moeten doen.

 

Waardering: ****

 

 

BEELD
Het beeld staat in zijn oorspronkelijke 1.33:1 (4:3) verhouding op de dvd. De beeldkwaliteit is prima. Het contrast, de scherpte en het zwartniveau zijn uitstekend. De kleuren ogen mooi helder en natuurlijk. Beeldbeschadigingen zijn tot het minimum beperkt, enkel aflevering 8 heeft op momenten last van wat video-effecten. Er is geen ondertiteltrack aanwezig.

 

 

GELUID
Het originele stereogeluid staat in een Dolby digital 2.0 (192 kb/s) track op de dvd. Ook het geluidsspoor voldoet prima aan de verwachtingen die men mag stellen aan een televisie- productie. Beschadigingen en ruis ontbreken volledig en de dialogen zijn goed verstaanbaar. Ook heeft de track een redelijke laag en diepte, waardoor de vele muziek uitstekend tot zijn recht komt.

 

 

EXTRA’S
De menu’s van de drie dvd’s zijn identiek en bestaan uit een sfeervolle statische achtergrond met de opties om alle afleveringen in één keer af te spelen of een losse aflevering te selecteren. De tien afleveringen van elk ruim drie kwartier zijn opgedeeld in drie hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk beslaat steeds de inleiding en de begintitels, waarna bij elke aflevering op ongeveer de helft van de resterende drie kwartier nog een ‘chapter mark’ is geplaatst. Er zijn helaas geen extra’s aanwezig.

 

 

Speelduur
ca. 480 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
14 augustus 2007
Verpakking
Digipack met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
1.33:1
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

 

Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !