web analytics

Goud – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM
Op 8 oktober 2006 veroverde het Nederlands dameshockeyteam tijdens het WK in Madrid na zestien jaar eindelijk weer de wereldtitel. Goud volgt de speelsters en hun coach Marc Lammers tijdens de tien intense weken van voorbereiding op het toernooi. In het hotel, bij alle trainingen en besprekingen, maar ook gedurende de wedstrijden.

 

Tijdens een trainingsstage in de Verenigde Staten wordt de ene na de andere wedstrijd verloren. Lammers worstelt intussen met de blessures van vele speelsters en met de Nederlandse overlegcultuur. Vertwijfeld vraagt hij zich af of de coaches van andere landen ook zoveel met hun speelsters moeten praten. Ondanks het drukke schema wordt ook tijd ingeruimd voor ontspanning: de dames shoppen, bezoeken het Vietnam Memorial Centre en vermaken zich op de jetski. Terug in Nederland maakt Lammers zijn definitieve keuze en moet hij drie speelsters meedelen dat zij niet mogen afreizen naar het WK in Spanje Naarmate het toernooi vordert, stijgen de verwachtingen. Na een enerverende finale tegen Australië zegeviert Nederland.

 

Met Goud gunt Niek Koppen de kijker een intrigerende blik in de ontwikkelingen van deze  nationale sportploeg onder druk. De regisseur concentreert zich naast de sportieve prestaties hoofdzakelijk op de groepsontwikkeling die het vrouwelijk hockeyteam doormaakte. Het equipe werd door de filmploeg overal gevolgd, waardoor het publiek dit groeiproces op de voet kan volgen. Duidelijk zichtbaar wordt de versterkende band tussen de dames onderling en die met coach Lammers. Dit gaat uiteraard gepaard met de nodige emoties die het gezelschap doormaakt, van teleurgestelde afvallers tot de wereldtitel. Gelukkig is men ook niet de individuele omstandigheden vergeten en wordt ook aan de dames separaat aandacht besteed, alhoewel met enkele persoonlijke emoties niet de werkelijk gewenste diepgang wordt bereikt. Goud is een aantrekkelijke en onderhoudende prent waarin de sportieve prestaties op uitstekende wijze, en in de juiste verhouding, worden gecombineerd met de achterliggende gebeurtenissen op zowel team als persoonlijkniveau. Alhoewel dit laatste aspect nog wat treffender had mogen en kunnen zijn. 

 

Waardering: *** half

 

 

BEELD
Goud is in het oorspronkelijke 1,77:1 breedbeeldformaat anamorphisch overgezet voor deze DVD. Het fraaie camerawerk van Peter Brugman komt prima tot zijn recht, de transfer oogt fraai en helder. Het beeld is gedetailleerd met een uitstekende kleurenweergave, prima contrast en vrij van beschadigingen of andere onvolkomenheden. Het siert A-film wederom dat men de film heeft voorzien van Engelse ondertitels en Nederlandse voor doven en slecht horenden. 

 

 

GELUID
De DVD is voorzien van een aangename Dolby Digital 2.0 geluidsband. Het live-opgenomen geluid komt  prima verstaanbaar, helder en vol uit de speakers. Vanzelfsprekend hoeft men bij een documentaire die uit gaat van dialogen geen spectaculaire audio te verwachten, maar de track ondersteunt de prent op uitstekende wijze.

 

 

EXTRA’S
Via de fraai vormgegeven menuschermen kan men enkele extra’s terugvinden, als eerste treffen we de originele bioscooptrailer aan, welke een kleine 2 minuten in beslag neemt. In het submenu De Speelsters, kunnen we voor elke dame uit de selectie een apart scherm met achtergrondinformatie oproepen. Naast een foto treffen we diverse personalia aan waaronder veldpositie, het aantal interlands gespeeld en de clubs waarbij de betreffende speelster eerder speelde en haar huidige loopbaan vervult. De voornaamste toevoeging aan deze uitgave is een klein half uur aan extra beeldmateriaal. Deze ‘overtollige’ beelden werden teruggesneden tot clips, met een gemiddelde speelduur van ongeveer 2 minuten (variërend van 45 seconden tot 5 minuten), waarin telkens een van de hockeysters centraal staat.

 

 

Speelduur
ca. 106 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
22 november 2007
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9 (1,77)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Extra scènes
Achtergrondinformatie speelsters

 

Met dank aan A-Film Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !