web analytics

Grijpstra & De Gier – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Jan Willem van de Wetering schreef in 1975 zijn eerste politieroman over de belevenissen van twee rasechte smerissen in hartje Amsterdam: Het lijk in de Haarlemmerhouttuinen. Houwer zag er wel wat in en werkte het idee samen met Wim Verstappen uit tot een scenario, dat Verstappen later zou regisseren.

In Grijpstra & De Gier speelt Rutger Hauer de losbandige De Gier, uit op allerlei avontuurtjes en op zoek naar wat actie. Rijk de Gooyer verzorgt de rol van adjudant Grijpstra, die thuis onder de plak van zijn vrouw zit en al jaren rondloopt in het vak. De avonturen van de twee beginnen wanneer er een lijk aangetroffen wordt in de Haarlemmerhouttuinen. Samen gaan ze op pad en langzaamaan valt alles op zijn plaats. Tussen de bedrijven door worden we getrakteerd op de nodige actie, typische Verstappen humor en muzikale intermezzo’s.

De chemie tussen Hauer en De Gooyer smaakt naar meer, ze zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en vullen elkaar perfect aan. Jammer dat er geen vervolg gemaakt is met dezelfde hoofdrolspelers. In 1987 verscheen wel De Ratelrat, waarin Faber de rol van De Gier vertolkte. De typisch Amsterdamse locaties en de oer-Hollandse cast zorgen voor een lekkere sfeer die gesteund wordt door de muziek van Rogier van Otterloo. Willeke van Ammelrooy speelt met flair de rol van femme fatale en Donald Jones is goed als sympathieke boef. Grijpstra & De Gier is een vlotte publieksfilm met de nodige humor en actie, die garant staat voor een avondje kijkplezier.

Waardering: *** half

FILMGESCHIEDENIS
Wim Verstappen stond jarenlang samen met Pim de la Parra aan het roer van Scorpio. In 11 jaar tijd maakten ze samen niet minder dan 13 bioscoopfilms. Na het failliet van Scorpio ging Verstappen alleen verder en regisseerde in 1978 zijn beste film: Pastorale 1943. Een jaar later zou Houwer hem inhuren voor Grijpstra & De Gier. Aanvankelijk zag Houwer Paul Verhoeven als de regisseur, maar die wilde er een harde, smerige ‘Dirty Harry’-film van maken. Samen met Verstappen heeft Houwer een scenario geschreven dat gebaseerd was op ‘Het lijk in de Haarlemmerhouttuinen’. De film ging op 20 september 1979 in première. Schrijver Jan Willem van de Wetering toonde zich begeesterd door het resultaat en verkoos de film zelfs boven zijn eigen boek. De pers was minder enthousiast. Vooral de oppervlakkigheid, clichés en de soms niet logische handelingen van de hoofdpersonages werden als minpunten genoemd. Het publiek bleek echter wel warm te lopen voor de twee hartverwarmende smerissen en met 657.678 bezoekers werd de film het succes van 1979.

BEELD
In tegenstelling tot wat op de hoes vermeld staat, is de film niet anamorfisch vastgelegd. Erg jammer. Het beeld oogt op sommige momenten wat onrustig en bevat redelijk wat vuil, spetters en beschadigingen. Tevens is het beeld vaak te donker waardoor er heel wat detail en scherpte verloren gaat. Ik kan me niet voorstellen dat dit de beste print is die voor handen was. Er is geen ondertiteltrack aanwezig

GELUID
Het geluid staat in een mono Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) en in een unwrapped Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track op de dvd. Unwrapped houdt in dat de geluidstrack via een elektronische weg is afgeleid van het oorspronkelijke geluidsspoor. Doordat de 5.1 track ‘nep’ geconstrueerd is heeft deze weinig richting waardoor het geluid op sommige momenten een beetje ‘zwalkend’ klinkt. Wat de meerwaarde van de laatste track bij deze film is, is me niet geheel duidelijk. Het geheel klinkt enkel iets harder, waardoor ook de ruis meer opvalt. Daarnaast klinken in beide tracks de hogere tonen erg schel en vals (sirenes ed.). Dialogen zijn wel goed verstaanbaar. De ruis is niet storend aanwezig, maar wel licht te horen op de achtergrond. Beschadigingen zijn niet aan de orde.

EXTRA’S
De film is verdeeld in een schamele 5 hoofdstukken. Het menu bestaat uit een statisch plaatje, dat hetzelfde is als de cover van de dvd. Er is geen achtergrondmuziek aanwezig in het menu. De enige extra op deze dvd is de originele bioscooptrailer. Een leuke, sfeervolle, maar korte trailer. Helaas is er geen gebruik gemaakt van de beschikbare setopnamen in het archief van Beeld en Geluid.

De dvd zit verpakt in een keepcase met daaromheen een kartonnen slipcase. Het geheel ziet er stijlvol uit. Bij de dvd zit een inlay van 2 pagina’s met daarin achtergrondinformatie over producent, regisseur, schrijver, hoofdrolspelers en wat stukken uit (enkel positieve) recensies. Leuke extra, die wat mij betreft standaard (wat uitgebreider) mag worden ingevoerd bij elke film.

Speelduur
ca. 86 minuten
Distributie
Indies Home Entertainment
Release datum DVD
20 september 2005
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
1,60:1 Letterboxed
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 (unwrapped) – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Achtergrondinformatie

Met dank aan Indies Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze dvd !