web analytics

Hadimassa (serie) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Met de intrede van de vrijere levensopvatting in het Nederlandse televisielandschap eind jaren zestig werd het publiek overspoeld met controversiële programma’s die de draak staken met allerlei politieke- en levensbeschouwelijke opvattingen. Naast het reeds eerder besproken Hoepla, bracht de VARA van 1967 tot en met 1972 Hadimassa met onder andere Kees van Kooten, Wim de Bie, Annemarie Oster, Ton Lensink en Ton van Duinhoven.

Onder regie van Dimitri Frenkel Frank speelden zij diverse sketches waarin op satirische wijze commentaar wordt gegeven op politieke verhoudingen, maatschappelijke bezigheden en trends van het moment. Onder meer de verhouding tussen Nederlanders en Japanners, het toenemende fanatisme van voetbalsupporters en het Koningshuis worden op de hak genomen. Hoewel niet iedere sketch even geslaagd is en het controversiële en opzienbarende er na zo’n veertig jaar wel vanaf is, maakt Hadimassa anno 2009 nog steeds een degelijke indruk.

Hadimassa deed in de vijf jaar van haar bestaan diverse malen flink wat stof opwaaien. Zo ontstond in 1972 een rel nadat Kees van Kooten en Wim de Bie in het programma-onderdeel ‘Weerzinwekkende gesprekken’ de draak staken met joden, negers en homoseksuelen (“Waarom zijn er zoveel grappen over negers? Omdat er nog maar zo weinig joden zijn!”). Hoewel hun bedoelingen louter goed waren en ze discriminatie juist aan de kaak wilden stellen, ervoer het Nederlandse televisiepubliek de grappen als kwetsend. Uiteindelijk boden Van Kooten en De Bie openbaar hun excuses aan.

Toen Hadimassa het in 1972 voor gezien hield, stond de opvolger voor de jonge generatie al klaar: DeStratemakeropZeeShow (eveneens van de VARA). Ook deze serie, met eenzelfde formule, gericht op een nog jonger publiek (de kinderen van de jaren zestig), maar met een andere maar minstens zo talentvolle cast, werd een groot succes. In de decennia nadien namen onder meer J.J. De Bom voorheen de Kindervriend en Het Klokhuis voor de jeugd en Draadstaal en Koefnoen voor de wat oudere kijker de formule succesvol over. Hadimassa stond zo aan de wieg van een tijdloos en veelbeproefd televisieconcept, dat de kijker ook vandaag de dag nog weet te bekoren.

Waardering: ***

BEELD
De beeldfragmenten op deze DVD hebben een leeftijd van ongeveer veertig jaar en dat laat het geheel zich ook aanzien. De kwaliteit is naar huidige maatstaven matig, waarbij vooral de fletse kleuren en achterblijvende contrast en zwartniveau in het oog springen. Grote beschadigingen doen zich nergens voor. Er is helaas geen ondertiteltrack aanwezig.

GELUID
Over de kwaliteit van het geluid kunnen we kort zijn. De dialogen zijn goed verstaanbaar en de muziek komt helder uit de speakers. Voor een serie van een dergelijke leeftijd al een hele prestatie. De leeftijd van het materiaal laat zich zo nu en dan wel aanhoren in het bereik, maar storende tekortkomingen doen zich nergens voor.

EXTRA’S
Via het hoofdmenu van de DVD is er de keuze naar een selectie van sketches uit de bewaarde afleveringen te gaan. Deze zijn los te selecteren of allemaal achter elkaar af te spelen. Als tweede biedt de DVD de mogelijkheid de aflevering te bekijken die is ingezonden naar Montreux, waar het programma meedong naar een Gouden Roos. Tot slot vinden we twee extra’s terug op het schijfje. Als eerste het item ‘Waar blijft de krant?’ (9 minuten), waarin op typische Hadimassa wijze wordt ingegaan op de slechte toestand in de dagbladensector. Een fenomeen dat dus niet alleen nu voor de nodige discussies zorgt, maar ook veertig jaar geleden al de gemoederen bezig hield. In ‘De langste aftiteling ooit’ (6 minuten) nemen alle medewerkers van Hadimassa afscheid van de kijker tijdens de laatste uitzending van het programma.

Speelduur
ca. 146 minuten
Distributie
Pias Entertainment Group
Release datum DVD
16 november 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
0
Beeld
4:3 Fullscreen
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
‘Waar blijft de krant?’
‘De langste aftiteling ooit’

Met dank aan Pias Entertainment Group voor het beschikbaar stellen van de DVD !

2 gedachten over “Hadimassa (serie) – DVD-Recensie

  1. Waar is deze dvd te koop?
    Enig idee waar ik het complete oeuvre (Hadimassa)kan kopen.
    Heb al veel sketches maar mis er een aantal

Reacties zijn gesloten.