web analytics

Brandende Liefde – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Na Turks Fruit in 1973 en Kort Amerikaans in 1978 moest in 1983 ook een andere succesvolle roman van Jan Wolkers aan een verfilming geloven; Brandende Liefde.

De film begint in Frankrijk waar de hoofdpersoon Jan schilder is. Onverwachts komt het bericht dat mevrouw Bonnema is overleden. Mevrouw Bonnema was de Frans lerares van Jan die er ook voor gezorgd heeft dat Jan de kans kreeg zich als schilder te ontwikkelen. Hij besluit terug te keren naar Nederland om de begrafenis bij te wonen. Wanneer hij samen met zijn vriend Kees en jeugdliefde Anna terugkeert naar de villa van Bonnema komen bij Jan de herinneringen uit deze mooie periode in zijn leven weer naar boven. Op dat moment reist de film terug en krijgen we de geschiedenis te zien.

Een mooi begin voor een mooie film die vol zit met symboliek, humor, maar bovenal; levenslust. De door Wolkers bedachte karakters hebben allemaal iets aparts en unieks, maar stralen – ook al is het ver verstopt onder de oppervlakte – een enorme passie en liefde voor het leven uit. De beelden van Paul van den Bos zien er verzorgd uit en bevatten mooie felle kleuren, wat het frisse en speelse karakter onderstreept. De soundtrack van John Lion is vrolijk , in stijl van de film, en de piano- en vioolmuziek van Laurens van Rooyen is bij tijd en wijle ontroerend mooi.

Monique van de Ven, die in deze film de rol van Anna speelt, maakt een volwassen indruk; het is goed te zien dat ze gegroeid is sinds haar verrassend frisse debuut in Turks Fruit. Ellen Vogel, de spreekwoordelijke ‘moeder van de Nederlandse film’, speelt hier een van haar beste rollen als een getekende vrouw, verscheurd door een gebeurtenis uit het verleden. Peter Jan Rens maakt in Brandende Liefde zijn filmdebuut en doet dit op een uitbundige en enthousiaste manier en zorgt zo voor een ontwapende rol. Het geheel is een prachtige balans tussen humoristische en ontroerende scènes. Gaat dat zien!

Waardering: **** half

FILMGESCHIEDENIS
Regisseur Ate de Jong verfilmde in 1981 Een vlucht regenwulpen dat zo’n succes bleek te zijn, dat de regisseur even niet meer wist wat hij moest doen. Pas in 1983 drong er zich een nieuw project aan: Brandende Liefde. Lange tijd werd voor rol van Anna gedacht aan Diewertje Blok of Liz Snoyink. De eerste sloeg het aanbod af en de tweede wist niet genoeg te overtuigen tijdens screentests. Na lange dagen van casts en tests kwam Houwer tot een conclusie: “Monique is het gewoon, wat een onzin!”  De pers omschreef de film als een anekdotisch allegaartje met vette effecten en weinig onderliggende logica. Enkel de hoofdrollen werden unaniem goed besproken, vooral Ellen Vogel ontving veel lof. Wolkers zelf vond de film wél goed. Met 400.000 bezoekers werd de film niet het succes waarop de makers hadden gehoopt. De stem van Peter Jan Rens is later ingesproken door Kees Prins. Rens zou grote moeite hebben gehad met de geschreven teksten.

Voor een uitgebreide kijk op het productieproces klik hier.

BEELD
Het beeld van deze dvd oogt goed. De print is vrijwel geheel ontdaan van beschadigingen en spetters. De kleuren zien er warm en speels uit en het geheel bevat genoeg detail. Het zwartniveau is goed met een mooie kleur zwart en aanwezige schaduwdetail. Jammer dat de film niet anamorf vastgelegd is, had men hier wel voor gekozen dan had alles er nét wat beter uit gezien. In het begin van de film wordt even Frans gesproken waarbij ingebrande ondertiteling aanwezig is. Voor de rest ontbreekt ieder spoor van een ondertiteltrack, die toch eigenlijk standaard aanwezig zou moeten zijn voor slechthorenden die ook willen genieten van een film.

GELUID
Het geluid staat in een mono Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) en in een unwrapped Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track op de dvd. Unwrapped houdt in dat de geluidstrack via een elektronische weg is afgeleid van het oorspronkelijke geluidsspoor. Doordat de 5.1 track ‘nep’ geconstrueerd is heeft deze weinig richting waardoor het geluid op sommige momenten een beetje ‘zwalkend’ klinkt. Beide tracks zijn vrij van beschadigingen en ruis. De dialogen zijn goed verstaanbaar. Jammer dat de nasynchronisatie niet perfect is uitgevoerd, waardoor de lipsynchronisatie niet altijd optimaal is. De soundtrack komt niet erg warm en dynamisch over en heeft weinig laag. Al met al voldoet ook het geluid, maar ook hier had meer uitgehaald kunnen worden.

EXTRA’S
De film is verdeeld in een schamele 5 hoofdstukken. Het menu bestaat uit een statisch plaatje, dat hetzelfde is als de cover van de dvd. Er is geen achtergrondmuziek aanwezig in het menu. Er staan geen extra’s op deze dvd. Erg jammer dat Indies er niet meer moeite in heeft gestoken om extra materiaal te bemachtigen. Er zijn trailers, premièreverslagen, interviews en reportages van rond de tijd van uitkomen van de films. Ook dit soort materiaal is altijd een leuke aanvulling (zie de releases van Bridge Entertainment in de Vlaamse Filmcollectie reeks).

De dvd zit verpakt in een keepcase met daaromheen een kartonnen slipcase. Het geheel ziet er stijlvol uit. Bij de dvd zit een inlay van 2 pagina’s met daarin achtergrondinformatie over producent, regisseur, schrijver, hoofdrolspelers en wat stukken uit (enkel positieve) recensies. Leuke extra, die wat mij betreft standaard (wat uitgebreider) mag worden ingevoerd bij elke film.

Speelduur
ca. 100 minuten
Distributie
Indies Home Entertainment
Release datum DVD
24 mei 2005
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
1,78:1 Letterboxed
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 (unwrapped) – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Achtergrondinformatie

Met dank aan Indies Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !