web analytics

Het Echte Leven – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

 

De recensie van de film werd geschreven door Matthijs Bockting.

 

FILM
Regisseur Martin Zomer (Ramsy Nasr) maakt een film getiteld “Het Echte Leven” over een man (Milan; gespeeld door Martin) die zijn vriendin Simone (Sallie Harmsen) onderwerpt aan een liefdestest: word verliefd op een andere man, zodat we kunnen zien hoeveel ik (Milan) nou écht voor je beteken. Als echter tijdens de repetities blijkt dat de nieuwe love-interest van Simone niet naar behoren acteert, besluit Martin op de eerste draaidag deze man te vervangen voor Dirk, ‘de jongen van de grip’. Dirk heeft totaal geen acteerervaring, maar de rol is op zijn lijf geschreven. Martin is minder tevreden met zijn keuze als na verloop van tijd Dirk en Simone ook buiten de film om daadwerkelijk een relatie krijgen, waardoor het echte leven nauwelijks van het filmleven te onderscheiden valt.

 

Bovenstaande samenvatting klinkt enorm ingewikkeld, en dat is het ook wel een beetje. Het Echte Leven is niet eens zozeer een film-in-een-film of een film-over-film. Meer nog is het een eenvoudig verhaal ingewikkeld verteld. Je zal even tijd, en eventueel een tweede kijkbeurt, nodig hebben om door te krijgen hoe het verhaal precies in elkaar steekt. De overlappen tussen de film die Martin maakt en ‘het echte leven’, zijn veelal uiterst geestig. Denk je dat Simone een enorm moeilijk moment heeft als ze voor de spiegel staat, hoor je opeens ‘cut’ en blijkt het toch maar ‘de film’ te zijn.

 

 

Eén van de krachtige dingen aan Het Echte Leven is dat je nauwelijks ziet wanneer de film gedraaid wordt en wanneer het echte leven te zien is. Na verloop van tijd is dit ook steeds lastiger uit elkaar te houden, zeker wanneer de cameraman zich meer en meer met de film begint te bemoeien en door blijft draaien als Martin al lang cut heeft gezegd. Niet alleen zijn eigen relatie glipt Martin langzaam door de vingers, ook de controle over zijn eigen film raakt hij stukje bij beetje kwijt. Waar bij film-in-een-film films veelal vrij duidelijk is wanneer er geacteerd wordt in de film en buiten de film, is dat bij Het Echte Leven niet het geval, iets wat de geloofwaardigheid alleen maar vergroot.

 

Het Echte Leven is ook de grote ontdekking van twee tamelijk onbekende acteurs. Loek Peters, die de rol van de stuntelige Dirk vertolkt, staat al jaren op het toneel en speelde kleine rolletjes in verschillende films en televisie-series. Toch is hij bij het grote publiek niet tot nauwelijks bekend. Met Het Echte Leven gaat daar hopelijk verandering in komen. Peters weet enorm te overtuigen als ‘de jongen van de grip’, die zich uiterst subtiel ontwikkelt van een stuntelige man die geen idee heeft waar hij mee bezig is, tot een stoere verliefde man die Martin eindelijk eens de waarheid durft te zeggen. Naast Loek Peters is Sallie Harmsen dé verrassing van de film. Sinds Het Paard van Sinterklaas heeft zij een enorme verandering ondergaan. Was ze daar nog het leuke vriendinnetje van de knuffelmarrokaan; nu is ze een sterke, krachtige vrouw die mannen om haar vingers windt. Met één enkele blik en één enkele glimlach. Wauw!

 

Waardering: ****

 

BEELD
Het Echte Leven staat anamorf op de DVD in de oorspronkelijke 1,85:1 beeldverhouding. Zo nu en dan is er edge enhancement aanwezig en  filmgrain op te merken (wat in de meeste gevallen overigens een stilistische keuze van de regisseur is geweest). Het beeld is scherp met een prima contrastniveau en het kleurenpallet oogt natuurlijk. Het Gouden Kalf winnende camerawerk van Menno van Westerndorp wordt met deze transfer prima gepresenteerd. De film is optioneel te voorzien van Engelse ondertiteling en kan desgewenst ook ondertiteld worden voor doven en slechthorenden.

 
 

 

GELUID
We vinden de geluidsband op deze DVD terug in de vorm van een Dolby Digital 5.1 track en deze klinkt prima. De dialogen, waar de film zich grotendeels op richt, komen helder en goed verstaanbaar uit de speakers. Daarnaast komen ook de omgevingsgeluiden en begeleidende muzikale klanken prima tot hun recht. Het betreft hier dus geen bijzonder actieve audiotrack, maar ze is geheel vrij van beschadigingen en voldoet aan de verwachtigen die men bij een recente film mag stellen, het genre in acht nemend.

 

 

EXTRA’S
In het trailer menu vinden we vier trailers, waaronder de bioscooptrailer van Het Echte Leven, en drie promotionele trailers voor Vox Populi, Zusje en de Quality Film Collection.  In Martins film, zien we Het Echte Leven zonder ‘setbeelden’. De film die Martin Zomer eigenlijk gemaakt heeft duurt zo’n 59 minuten en is niet meer dan een aardigheidje want precies hetzelfde materiaal hebben we al in de film gezien. Hetzelfde geldt voor de zogenaamd Ongecensureerde Repetities, welke niet meer zijn dan een verlengde (zo’n 22 minuten in totaal), aaneengeschakelde montage van de repetitiebeelden waarin regisseur Martin Zomer clasht met zijn ster-acteur Fjodor Constanze uit de echte film. Meest interessant is nog de featurette Achter de Schermen van Het Echte Leven, die ook zo’n dikke twintig minuten duurt. Deze bestaat uit ‘echte’ setbeelden die worden afgewisseld door interviews met actrice Sallie Harmsen en regisseur Rober-Jan Westdijk. Al met al heeft het gepresenteerde pakket een aardige speelduur, maar inhoudelijk voegt alleen de laatst genoemde extra echt wat toe.

 

 

Speelduur
ca. 90 minuten
Distributie
A-film
Release datum DVD
12 maart 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,85)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Promotionele trailers
Martins Film
Achter de Schermen van Het Echte Leven
Ongecensureerde Repetities

 

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !