web analytics

Juliana (serie 2) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Toen eind 2006 de serie Juliana op televisie werd uitgezonden, bleek de productie niet zonder slag of stoot tot stand te zijn gekomen. De makers hadden in de voorbereidingen de ene na de andere klap te verwerken. Zo slonk het budget van 1 miljoen euro per aflevering naar slechts 4 ton en gooide scenarist Hugo Heinen wegens onvoldoende vertrouwen in het eindresultaat er het bijltje bij neer. Regisseur Robert-Jan Westdijk trok zich terug, beoogd hoofdrolspeelster Tjitske Reidinga bleek inmiddels verhinderd en het Stimuleringsfonds weigerde veel geld neer te leggen voor de productie omdat ook zij een gebrek aan kwaliteit signaleerden.

Dat Juliana vervolgens gemiddeld toch zo’n 1,3 miljoen kijkers per aflevering trok, was voor de makers dan ook een grote opsteker. Bovendien stond men nu gesterkt in hun streven de serie van een vervolg te voorzien. Er lag immers nog genoeg interessant (levens)materiaal te wachten. Waar de eerste reeks zich concentreerde op de jonge jaren van de prinses, richt deze tweede reeks zich op de turbulente periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, haar huwelijk met Bernhard, de troonopvolging en de Greet Hofmans-affaire. In potentie genoeg interessant drama dus, al valt dat in de uiteindelijke serie wel mee.

Net als de eerste reeks wordt ook dit vervolg namelijk gekenmerkt door weinig scherpe randjes. De pogingen om het persoonlijke leed van de vorstin door middel van haar overspelige man en de Greet Hofmans-affaire in beeld te brengen zijn moedig, maar krijgen door een oppervlakkige aanpak te weinig impact. Alsof men het nog niet aandurft de voormalig Koningin in verlegenheid te brengen, legt men vooral de nadruk op haar zelfverzekerde en standvastige houding. De problemen rond haar huwelijk met Bernhard, de aangeboren oogafwijking van Marijke en de hele Greet Hofmans-affaire zorgen gek genoeg zelden voor persoonlijk drama bij de vorstin. Sterker nog: telkens komt zij als overwinnaar uit de situatie naar voren.

En dit is jammer. Te meer omdat de paar scènes waarin een blik wordt gegund op de innerlijke gemoedstoestand van Juliana het wat stoffige en statische voorkomen van de Koningin meer dynamiek en kleur geven. Plots wordt duidelijk dat er niet altijd veel werd overlegd met dienders, maar dat ook onze Koninklijke familie gewoon van vlees en bloed is. De laatste scènes van de serie, waarin Juliana op aandringen van haar kinderen de ruzie met haar man in zoverre bijlegt dat ze weer bij haar gezin intrekt, wekt in dat verband enige vertedering op. Of het portret van het Koninklijk Huis wat dat betreft historisch correct of accuraat is doet er dan ook weinig toe, aangezien deze scènes op de kijker een effectieve uitwerking hebben.

Ondanks dat Juliana slechts zelden een kijkje biedt in het dagelijkse leven en innerlijk van de Koningin, is de serie zeker geen straf om naar te kijken. Juliana is namelijk een vlot en sfeervol portret geworden, die gekenmerkt wordt door degelijk spel, een frisse visuele aankleding en een aangenaam tempo.

Waardering: ***

ACHTERGRONDINFORMATIE
Lees hier meer achtergronden over en een recensie van de eerste serie van Juliana.

BEELD
De hoes maakt onterecht melding van een 16:9 beeldformaat. Juliana staat in een zeer vreemd beeldformaat op dvd. Zoals u aan de screenshots kunt zien, is het beeld namelijk ‘naar binnen gedrukt’, waardoor de personages er onnatuurlijk lang en uitgerekt uitzien. Een standaardtelevisie corrigeert dit beeld vervolgens weer, echter met zichtbaar kwaliteitsverlies als gevolg. Ondanks de goede kleurweergave en het ontbreken van beeldbeschadigingen laat de transfer door deze vreemde compressie een alles behalve vlekkeloze indruk achter.

GELUID
De Dolby Digital 2.0 track daarentegen functioneert prima. De dialogen komen helder uit de speakers en zijn goed verstaanbaar. De spaarzame muziek wordt met een redelijke laag verspreid. Beschadigingen en ruis zijn afwezig.

EXTRA’S
Juliana moet het stellen zonder enige extra’s. De vier afleveringen van elk zo’n 45 minuten staan op één dvd. Elke aflevering is opgedeeld in drie hoofdstukken.

Speelduur
ca. 180 minuten
Distributie
Moefieklub!
Release datum DVD
26 mei 2009
Verpakking
Keepcase met slicpase
Regio
2
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan Moefieklub! voor het beschikbaar stellen van deze DVD !