web analytics

Links – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Dexter, gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge, lijkt in eerste instantie een nogal introverte en gevoelige man. Hij leeft volgens een vast patroon. Tot hij op een dag zijn vriendin tegenkomt op zijn werk. Eenmaal thuis blijkt zij van niks te weten. Langzaam maar zeker blijkt er meer niet zo te zijn als het lijkt en wordt Dexters regelmatige leven danig op zijn kop gezet. Froukje Tans eerste lange speelfilm Links is een gestileerde en abstracte vertelling, waarin het menselijke brein centraal staat.

Links begint met symmetrische, statische beelden van het flatgebouw waar Dexter woont. Hij negeert de lift en loopt rustig naar beneden. Op de achtergrond horen we minieme, maar bijzonder functionele en sfeervolle muziek. Deze stopt abrupt wanneer Dexter in zijn auto zit en er een blauw, kleverig figuurtje op zijn ruit valt. Hij stapt uit, pakt het figuurtje van het autoraam en stopt het in een bakje. De muziek start weer en Dexter vervolgt zijn dagelijkse routine. Eenmaal op zijn werk aangekomen, loopt hij stil en eenzaam naar zijn bureau in een verlaten hal. Het lijkt een gewone werkdag te worden. Niets is echter minder waar.

Froukje Tan schetst in de openingsequentie een treffend beeld van een man die een regelmatig leven leidt, misschien wel vastgeroest zit in een levensritme waarin hij tegen beter weten in is beland. Met een aan de oppervlakte emotieloze blik beweegt Dexter zich door het leven. Als het blauwe poppetje met een plof op zijn voorruit valt, is er even een lichte verandering in zijn gelaat waar te nemen: hier is hij niet op berekend. Door middel van statische, uitgekiende shots, weinig dialoog en minieme muziek raak je als kijker zo al snel geïntrigeerd door de wereld die Tan schetst.

Het is een wereld vol ogenschijnlijke structuren en wetmatigheden, die echter beetje bij beetje minder sterk blijken te zijn dan verondersteld. Zeker wanneer Dexter in zijn beleving steeds dezelfde personen tegenkomt. Zo herkent hij in een nieuwe collega op het werk zijn vriendin en ziet hij in elke agent op het politiebureau de agent die hem eerder op de dag aanhield. Het zorgt niet alleen voor een vervreemdend effect bij Dexter, maar ook bij de kijker.

Toch knaagt er iets. Ondanks de veelal prachtige beelden, de effectieve muzikale ondersteuning en het goede spel van Jeroen van Koningsbrugge en tegenspeelster Lotte Verbeek weet de film de kijker nergens echt te raken. Het blijft boeiend en interessant, maar meeslepend of emotioneel wordt het nergens. Hiervoor is het verhaal te vrijblijvend, zijn de situaties net niet prikkelend genoeg en is Tans beeldtaal te beperkt – het blijft mooie, klinische plaatjes kijken, terwijl een betekenis vaak ontbreekt. Links weet zo niet geheel te overtuigen, maar is desalniettemin een prima debuut van een talentvol en eigenzinnig regisseuse.

Waardering: ***

BEELD
De film staat in de originele 1,85:1 verhouding anamorf op het schijfje. De hoes maakt melding van een 2,35:1 formaat, maar dit is onjuist. De kwaliteit van de transfer is goed. Op wat filmgrain en spettertjes en andere kleine oneffenheden is ze vrij van beschadigingen. De kleuren ogen mooi natuurlijk. Het geheel heeft een realistische, soms rauwe uitstraling. De optionele Engelse ondertiteling is goed uitgevoerd en staat in een fijn leesbaar lettertype in beeld.

GELUID
De DVD biedt de keuze tussen een 2.0- en 5.1-spoor. Beide zijn vrij van beschadigingen en liggen fijn in het gehoor. Het geluidsbeeld is van origine weinig dynamisch, waardoor de 5.1-track geen grote meerwaarde biedt. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen helder uit de speakers.

EXTRA’S
Links is voorzien van een redelijke hoeveelheid extra’s. In de 13 minuten durende televisiereportage Moois wordt het maakproces van de film doorlopen. Setbeelden, interviews en filmfragmenten wisselen elkaar af. Een interessante, korte making-of die voornamelijk de focus legt op regisseuse Tan en haar beweegredenen. Als tweede treffen we 9 minuten aan outtakes – beelden van tussen de opnamen door – aan. In Op de Set (3 minuten) zien we een collage aan setfoto’s. Tot slot treffen we de originele bioscooptrailer van de film aan. Het menu wekt de suggestie dat er ook nog een trailer van de film North op de DVD is terug te vinden, maar deze was op dit recensie-exemplaar niet te selecteren.

Speelduur
ca. 83 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
3 december 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (1,85)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Op de Set
Reportage Moois
Outtakes

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van de DVD !