web analytics

My Queen Karo – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
“En nu: Naar het land waar alles kan.” Raven ziet het wel zitten in Nederland. Vrouw en dochter moeten mee. My Queen Karo geeft een overtuigend beeld van Nederland in de jaren ’70, waar een kleine groep mensen vrijgevochten kon zijn ten koste van anderen.

Karo is een meisje van tien dat met haar ouders verhuist om in een kraakpand in Amsterdam te wonen. Vader Raven pleit net als de andere hippies in het huis voor een herverdeling van het bezit, en dat betekent onder andere dat vrouwlief in het vervolg haar man maar moet delen. Karo zit tussen de twee fronten en probeert zelfstandig te zijn.

Het egeltje dat ze als huisdier bewaart vriest ze in, om hem te ontdooien als alles weer beter gaat. Het is een wat extreme metafoor, maar het illustreert precies de gedachte van de film. Karo begrijpt dat ze in een verkeerde situatie zit, maar kan zichzelf daar niet uitredden. Ze heeft een kinderlijk idee over verantwoording waar ze in blijft hangen, want van haar ruziënde ouders hoeft ze niet te veel te verwachten. De jonge Anna Franziska Jäger is uitstekend op haar plaats als het onzekere, maar moedige en volhardende meisje.

Regisseuse Dorothée van den Berge weet een mooie sfeerimpressie van de jaren ’70 in Amsterdam te schetsen, maar laat dat slechts op de achtergrond. My Queen Karo gaat over opgesloten zitten in een kapot gezin en overtuigt daarin volledig.

De Helaasheid der Dingen (2009) had een soortgelijk thema en was vooral een originele film door op geraffineerde wijze komische buitensporigheden af te wisselen met ontroerend drama. My Queen Karo is rechtlijniger en ingetogener, waardoor het geheel wint qua geloofwaardigheid, maar toch minder beklijft.

Waardering: *** half

De recensie van de film werd geschreven door Fabian Melchers.


BEELD
My Queen Karo staat in de originele 1,85:1 verhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is prima. Beschadigingen in de vorm van beeldvuil is afwezig en de transfer oogt mooi scherp en gedetailleerd en kent een goede kleurbalans. Er is optionele Nederlandse, Engelse en Franse ondertiteling aanwezig.

GELUID
Het geluid is vastgelegd in een Dolby Digital 5.1 track. De geluidsband is vrij van beschadigingen. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen mooi uit de twee frontspeakers.

EXTRA’S
Alvorens het hoofdmenu wordt gestart, dient de kijker te kiezen tussen een Engels-, Frans- of Nederlandstalige navigatie. De DVD zit verpakt in een keepcase met bijbehorende slipcase. De DVD is gevuld met inhoudelijk goede extra’s. Naast trailers van drie andere Vlaamse films die op DVD verkrijgbaar zijn (Meisjes, Villa des Roses en De Helaasheid der Dingen) herbergt het schijfje een zeer degelijke making of (16 minuten), deels door de ogen van de jonge hoofdrolspeelster, en twee korte films van Dorothée van den Berghe. Zoë (11 minuten) gaat over het naderende einde van een relatie en valt vooral visueel op, Kroeskop (10 minuten) gaat over de belevingswereld van een kind uit een andere cultuur die te maken krijgt met enkele vooroordelen.

Speelduur
ca. 101 minuten
Distributie
Lumière Home Entertainment
Release datum DVD
25 mei 2010
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,85)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands & Frans
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Frans
Extra’s

Trailers
Making of
Korte film Zoë
Korte film Kroeskop

Met dank aan Lumière Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !