web analytics

Nothing Personal – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Neerslachtig maar resoluut trekt Anna de trouwring van haar vinger. Haar appartement is leeg, op straat nemen voorbijgangers de laatste resten uit haar verloren leven mee. In de daaropvolgende scènes portretteert regisseur Urszula Antoniak Anna terwijl deze zwijgzaam en wanhopig door uitgestrekte landschappen doolt. Tot ze arriveert bij een afgelegen huis, waar een eenzame man zijn dagen doorbrengt. Nothing Personal is een intens en persoonlijk drama, waarin lange stiltes, kleine gebaren en routinematige handelingen meer zeggen dan duizend woorden.

Met veel gevoel voor sfeer en detail werkt Antoniak de gemoedstoestand van de eenzame Anna uit. Langzaam en onzeker, maar daardoor juist zo krachtig, verandert ze van een verbitterde en verloren jonge vrouw in een toegewijde en bezorgde spanningspartner. Maar nog belangrijker: nadat Anna door haar gestrande huwelijk haar hoop en vertrouwen in de medemens en toekomst had verloren, durft ze door de ontmoeting met de eenzame man weer vooruit te kijken en te bouwen op de mensen om haar heen. Leefde ze in het begin van haar vluchtpoging van dag tot dag, geïsoleerd en vermeed ze elk menselijk contact, naarmate ze langer rond het afgelegen huis verblijft, wordt de band met de buitenwereld weer hersteld – ook al bestaat deze slechts uit één persoon.

Het proces dat Anna doorloopt, van verwijdering tot afkeer tot toenadering, krijgt door de zelfverzekerde en persoonlijke aanpak van Antoniak een sterke symbolische kracht mee. Deze kracht van de vertelling schuilt voornamelijk in de eenvoud van zowel beeld als woord. Antoniak zegt en toont niet meer dan nodig is, waardoor de ontwikkeling van Anna des te meer indruk achter laat.

Waardering: ****

BEELD
Nothing Personal leunt sterk op haar realistische setting. De beelden zijn dan ook bewust korrelig en grof van karakter en vaak enkel geschoten met natuurlijk licht. Verwacht dan ook geen volledig schone, strakke transfer, maar eentje geheel in stijl van de film met een redelijke portie filmgrain, een filmspot hier en daar en een natuurlijk (en dus variabel) contrast. De optionele Nederlandse ondertiteling tijdens de schaarse dialogen is goed uitgevoerd.

GELUID
Het geluid is vastgelegd in een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s). Deze voldoet prima voor een film als deze, die het vooral moet hebben van haar oorverdovende stiltes. De geluidsband is kraak- en ruisvrij en presenteert de spaarzame dialogen op een heldere manier.

EXTRA’S
Op de DVD zoals die aan ons beschikbaar werd gesteld, stonden geen extra’s. Het exemplaar dat te koop is in de winkels, herbergt naast een aantal trailers een audiocommentaartrack van de regiseusse, actrice Lotte Verbeek, director of photograhpy Daniel Bouquet en line director Floor Onrust.

Speelduur
ca. 82 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
3 mei 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (1,85)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Audiocommentaar
Trailers

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van de DVD !