web analytics

Otto Frank, Father of Anne – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Over Anne Frank lijkt alles al gezegd en geschreven. Talloze publicaties, zowel in woord, beeld als geluid, hebben haar even fascinerende als gruwelijke geschiedenis doen herleven. Maar het levensverhaal van het Joodse meisje dat zat ondergedoken in Het Achterhuis blijft boeiend, en zeker als haar verhaal zo gepresenteerd wordt als in David de Jonghs aangrijpende documentaire Otto Frank, Father of Anne.

De Jongh kiest in zijn documentaire een bijzonder perspectief, namelijk dat van Anne’s vader Otto. Deze overleefde als enige van de familie de concentratiekampen waarin ze na hun arrestatie op 4 augustus 1944 werden ondergebracht. Hij keerde terug naar Het Achterhuis en kreeg van een van de helpers van de familie, Miep Gies, Anne’s dagboek in handen. Hij besloot het, mede naar de wens van zijn dochter, uit te brengen. Het gaf zijn leven, dat door de Tweede Wereldoorlog volledig was verwoest, weer richting en zin.

In Otto Frank, Father of Anne schetst De Jongh door middel van prvié-opnamen en -foto’s, gesprekken met vele overlevenden, fragmenten uit Anne’s dagboek en talloze andere historische bronnen een genuanceerd en intrigerend beeld van Otto Frank en zijn familie. De documentaire doorloopt vrijwel het gehele leven van Otto Frank, veelal opgefleurd door uniek archiefmateriaal en gesprekken met kennissen en vrienden. De nadruk ligt echter op zijn relatie met Anne, een relatie die ook na haar dood intens was en een groot deel van zijn leven uitmaakte.

Wat Otto Frank, Father of Anne – buiten de finesse waarmee het geheel in elkaar zit – vooral interessant en indrukwekkend maakt, is de betrokkenheid, maar tegelijkertijd professionele afstand van de regisseur ten opzichte van zijn onderwerp. Deze benadering zorgt ervoor dat de documentaire niet enkel een lofzang is op een belangwekkend persoon, maar een kritisch portret waarin zowel zijn voor- als tegenstanders aan bod komen.

Zo leverde de publicatie van het dagboek Otto Frank niet alleen maar positieve reacties op. Integendeel: vanuit diverse hoeken werd hij beticht van het uitbuiten van de dood van zijn dochter, vond men dat hij te commercieel omging met de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en werd hij beschuldigd van het schrappen van belangrijke stukken tekst uit Anne’s origineel. Voorbeelden, voors en tegens, en statements van betrokkenen vliegen de kijker vervolgens om de oren.

De kritische benadering van dit subonderwerp is typerend voor de wijze waarop De Jongh Otto Frank een gezicht geeft. Hij neemt nergens genoegen met een enkel antwoord, maar blijft zoeken naar tegenstrijdigheden en diepere lagen. Hierdoor wint Otto Frank, Father of Anne aan zeggingskracht en maakt de documentaire geregeld diepe indruk. Dat de film daarnaast bijzonder vlot en meeslepend gemonteerd is, maakt de kijkervaring compleet.

Waardering: ****

BEELD
Otto Frank, Father of Anne staat in de originele 1,78:1 verhouding anamorf op het schijfje. De documentaire bestaat voornamelijk uit archiefmateriaal wat, logischerwijs, in wisselende staat verkeert. Technisch gezien valt er niks op aan te merken, beschadigingen – op die van het oorspronkelijke archiefmateriaal na – zijn afwezig. De optionele ondertitels zijn mooi uitgevoerd en staan in een fijn leesbaar lettertype in beeld.

GELUID
Het geluid staat in een als een Dolby Digital 2.0 gecodeerde track (192 kb/s) op het schijfje. De track bestaat voornamelijk uit gesproken teksten, ondersteund met achtergrondmuziek. De dialogen klinken helder en zijn goed verstaanbaar. De muziek komt met een redelijke laag uit de speakers, goed ondersteunend, maar nergens overheersend.

EXTRA’S
Via het statische hoofdmenu is het enkel mogelijk de film te starten. Dit kan met verscheidene ondertitels, o.a. in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans. Extra’s ontbreken helaas.

Speelduur
ca. 76 minuten
Distributie
Living Colour Entertainment
Release datum DVD
19 augustus 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands / Duits / Engels
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Duits
Frans
Spaans
Italiaans
Extra’s
Geen

Met dank aan Living Colour Entertainemt voor het beschikbaar stellen van deze DVD !