web analytics

Phileine zegt Sorry – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

FILM
Wanneer Phileine’s vriend Max meedoet aan een internationaal Shakespeare-project, reist Phileine hem achterna naar New York. Daar vermoedt ze dat hij meer geïnteresseerd is in zijn tegenspeelster Joanne dan in haar. Uit jaloezie werpt ze zich eerst in de armen van Joanne’s vriend. Vervolgens verstoort ze de uitvoering van Romeo en Julia waarin Max en Joanne krampachtig proberen te schitteren. Het resultaat is dat Phileine alle aandacht naar zich toetrekt. Haar nieuw verworven roem brengt echter niet het geluk waar ze op hoopte. In de theatrale omgeving van een Waldorf Astoria-suite realiseert Phileine zich wat Max voor haar betekent.

 

Robert Westdijk, bekend van eerdere eigenzinnige films als Zusje en Siberia, maakte zonder gêne van zijn derde film een echte publieksfilm. De populaire roman van Ronald Giphart werd geheel in de lijn van diens schrijfstijl door regisseur – en tevens scenarist – Westdijk in een vlot en flitsend jasje gestoken. De film voldoet geheel aan de verwachtingen van de trouwe (puperende, vrouwelijke) lezer, en stelt juist daardoor inhoudelijk niet veel voor. Het is de bijzonder vaardige wijze waarop de film gemaakt is, die het oppervlakkige overstemt en de kijker dik anderhalf uur vermaakt. De regisseur wist het uiterst middelmatige, oorspronkelijke materiaal naar een behoorlijk niveau te brengen in deze technisch prima verzorgde productie en heeft een uitstekende cast tot zijn beschikking gehad. Geheel terecht won Kim van Kooten het Gouden Kalf voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar dynamische en energieke invulling van het titelpersonage. Ook de diverse andere karakters worden uitstekend ingevuld door Michiel Huisman, Hadewych Minis, Tara Elders,  Kenan Raven en een verrassende Liz Snoyink. Teleurstellend is wel de vervelende travestietenrol van de normaal uitstekende Roeland Fernhout.

 

Waardering: ***

 

 

ACHTERGRONDINFORMATIE
Lees ook de bespreking van de 2-disc special edition.

 

BEELD
De prima transfer in het oorspronkelijke breedbeeldformaatbeeld is scherp met een mooie en natuurlijk kleurbalans. Het zwartniveau is prima en de plaatjes zien er scherp uit. Verder is het beeld vrij van beschadigingen, met uitzondering van enkele momenten waarop een bijzonder geringe hoeveelheid filmgrain valt op te merken. Naast Nederlandse ondertitels voor op de diverse momenten met Engelse dialogen, kan men de film optioneel voorzien van Engelse of Franse ondertiteling.

 

 

GELUID
Men heeft de keuze uit maar liefst drie verschillende geluidssporen; een stereo Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1 en een DTS 5.1-track. Deze liggen bijzonder goed in het gehoor, vanzelfsprekend zonder tussenkomst van hinderlijke beschadigingen. Het ruimtelijke geluid met veel detail en dynamiek, beschikt daarnaast ook over een uitstekende basswerking met voldoende laag. Buiten de diverse geluidseffecten, klinken ook dialogen en muziek duidelijk en sfeervol. De DTS-track kent wat meer detail dan haar Dolby Digital tegenhanger, maar het verschil is te verwaarlozen.

 

 

EXTRA’S
Op de DVD treffen we enkele promotionele trailers aan voor A-film titels waaronder de originele bioscooptrailer van de film zelf. De andere en meest voorname toevoeging is het audiocommentaar van Robert Jan Westdijk, welke via het audiomenu te selecteren is. Regisseur en scenarist Westdijk  geeft erg interessante informatie over de vele dimensies die het maken van de film met zich meebracht, zowel het productionele,  technische gedeelte als script en spel komen aan bod.

 

 

Speelduur
ca. 95 minuten
Distributie
A-Film 
Release datum DVD
18 maart 2004
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
DTS 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Frans
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Trailers
Audiocommentaar van Robert Jan Westdijk

 

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !