web analytics

Phileine zegt Sorry S.E. – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM

Wanneer Phileine’s vriend Max meedoet aan een internationaal Shakespeare-project, reist Phileine hem achterna naar New York. Daar vermoedt ze dat hij meer geïnteresseerd is in zijn tegenspeelster Joanne dan in haar. Uit jaloezie werpt ze zich eerst in de armen van Joanne’s vriend. Vervolgens verstoort ze de uitvoering van Romeo en Julia waarin Max en Joanne krampachtig proberen te schitteren. Het resultaat is dat Phileine alle aandacht naar zich toetrekt. Haar nieuw verworven roem brengt echter niet het geluk waar ze op hoopte. In de theatrale omgeving van een Waldorf Astoria-suite realiseert Phileine zich wat Max voor haar betekent.

 

 

Robert Westdijk, bekend van eerdere eigenzinnige films als Zusje en Siberia, maakte zonder gêne van zijn derde film een echte publieksfilm. De populaire roman van Ronald Giphart werd geheel in de lijn van diens schrijfstijl door regisseur – en tevens scenarist – Westdijk in een vlot en flitsend jasje gestoken. De film voldoet geheel aan de verwachtingen van de trouwe (puperende, vrouwelijke) lezer, en stelt juist daardoor inhoudelijk niet veel voor. Het is de bijzonder vaardige wijze waarop de film gemaakt is, die het oppervlakkige overstemt en de kijker dik anderhalf uur vermaakt. De regisseur wist het uiterst middelmatige, oorspronkelijke materiaal naar een behoorlijk niveau te brengen in deze technisch prima verzorgde productie en heeft een uitstekende cast tot zijn beschikking gehad. Geheel terecht won Kim van Kooten het Gouden Kalf voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar dynamische en energieke invulling van het titelpersonage. Ook de diverse andere karakters worden uitstekend ingevuld door Michiel Huisman, Hadewych Minis, Tara Elders,  Kenan Raven en een verrassende Liz Snoyink. Teleurstellend is wel de vervelende travestietenrol van de normaal uitstekende Roeland Fernhout.

 

Waardering: ** half

 

BEELD
De prima transfer in het oorspronkelijke 1.78:1 breedbeeldformaatbeeld is scherp met een mooie en natuurlijk kleurbalans. Het zwartniveau is prima en de plaatjes zien er scherp uit. Verder is het beeld vrij van beschadigingen, met uitzondering van enkele momenten waarop een bijzonder geringe hoeveelheid filmgrain valt op te merken. Naast Nederlandse ondertitels voor op de diverse momenten met Engelse dialogen, kan men de film optioneel voorzien van Engelse of Franse ondertiteling. 

 

 

GELUID
Men heeft de keuze uit maar liefst drie verschillende geluidssporen; een stereo Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1 en een DTS 5.1-track. Deze liggen bijzonder goed in het gehoor, vanzelfsprekend zonder hinderlijke beschadigingen. Het ruimtelijke geluid met veel detail en dynamiek, beschikt daarnaast ook over een uitstekende basswerking met voldoende laag. Buiten de diverse geluidseffecten, klinken ook dialogen en muziek duidelijk en sfeervol. De DTS-track kent wat meer detail dan haar Dolby Digital tegenhanger, maar het verschil is te verwaarlozen.

 

 

EXTRA’S
Op de eerste DVD treffen we enkele promotionele trailers aan voor A-film titels waaronder de originele bioscooptrailer van de film zelf. De andere en meest voorname toevoeging is het audiocommentaar van Robert Jan Westdijk, welke via het audiomenu te selecteren is. Regisseur en scenarist Westdijk  geeft erg interessante informatie over de vele dimensies die het maken van de film met zich meebracht, zowel het productionele,  technische gedeelte als script en spel komen aan bod.

 

Op de tweede disc van deze special edition uitgave treffen we een prachtige verzameling extra’s aan. We beginnen met een ruim twintig minuten durende making of, die op een komische en informatieve manier een kijkje biedt achter de schermen. Als tweede treffen we een drietal outtakes aan, met een speelduur van in totaal tien minuten. De eerste outtake is met commentaar van de regisseur te bekijken. De verwijderde en verlengde scènes nemen in totaal acht minuten in beslag. In deze acht minuten zien we een vijftal scènes die ofwel niet in de film zitten, of in een kortere versie te bewonderen zijn. In de featurette visual effects (9 minuten) wordt er dieper ingegaan op hoe de special effects in vier scènes van de film tot stand gekomen zijn. Voorts treffen we nog de videoclip aan van de titelsong van de film “I’m Sorry” door Zosja. De gagreel toont ons zes minuten aan bloopers, oftewel komische versprekingen en gelijksoortige grappige situaties. Naast de featurette visual effects, is er ook een making of special effects op de dvd opgenomen (9 minuten). Ook hier wordt er op vlotte en informatieve wijze uitleg gegeven over de totstandkoming van enkele special effects uit de film. Tot slot treffen we nog wat tekstschermen aan met daarop informatie over regisseur Robert Jan Westdijk. en de hoofdrolspelers Kim van Kooten van Michiel Huisman. Kortom een prima verzorgde dvd-release van A-Film!

 

 

 

Speelduur
ca. 95 minuten
Distributie
A-film
Release datum DVD
18 april 2004
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
DTS 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Frans
Extra’s
Disc 1:
Originele bioscooptrailer
Andere trailers
Audiocommentaar regisseur
Disc 2:
Making of
Outtakes
Verwijderde en verlengde scènes
Visual effects
Videoclip Zosja – I’m sorry
Gagreel
Making of special effects
Cast & Crew

 

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

 

 

Reacties zijn gesloten.