web analytics

Recycle – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

FILM
Recycle, van regisseur Mahmoud Al Massad, begint met beelden van ex-Mujahideen Abu Amar en één van zijn acht zonen die in een oud vrachtwagentje op zoek gaan naar oud papier en kartonnen dozen om zo in levensonderhoud te voorzien. Hoewel Massad vanaf de eerste minuut een verband probeert te leggen met het moslim-extremisme en deze relatie gedurende de gehele documentaire weerklinkt, verhaalt Recycle voornamelijk over de barre leefomstandigheden van Abu Amar en zijn familie.

 

Recycle is een bijzondere documentaire. Waar tegenwoordig veelal de nadruk wordt gelegd op de extreme kant van het moslim-bestaan, daar neemt Al Massad bewust geen standpunt in en belicht hij het dagelijkse leven van ex-strijder Abu Amar zo objectief mogelijk. De regisseur volgt Amar tijdens pogingen geld te verdienen om hem en zijn gezin te onderhouden, tijdens gesprekken met vrienden en in zijn zoektocht naar kamelenmelk voor zijn zieke moeder.

 

De documentaire gunt ons zo een kijkje in een gewone Arabische gemeenschap, waar extremisme ver te zoeken is. Hoewel Abu Amar geen kwaad woord wil horen over de strijdgroep waartoe hij behoorde, is zijn kijk op de zaak behoorlijk genuanceerd – genuanceerder in ieder geval dan de hedendaagse Westerse media ons willen doen laten geloven. Volgens Amar is één van de grootste oorzaken van de vele jonge moslim-extremismen de benarde financiële situatie in de Arabische landen. Een oorzaak die aannemelijk is, gezien de moeite die het Amar zelf kost ook maar een klein inkomen te verdienen.

 

Met prachtig gefotografeerde beelden en een sfeervolle soundtrack werpt Recycle de kijker midden in een probleemgebied in de Arabische wereld. De documentaire toont veel, maar vertelt weinig. Deze vrijheid zorgt enerzijds voor een bevrijdend gevoel bij de kijker – die nu eens eindelijk niet in een bepaalde richting geduwd wordt betreffende moslim-extremisme – maar zorgt er anderzijds voor dat sommige zaken te weinig achtergrond krijgen. Wanneer Amar bijvoorbeeld beschuldigd en wordt van (betrokkenheid bij) een terroristische aanslag en vier maanden de cel in moet, wordt hier slechts zeer kort op ingegaan. In deze situatie, waarin de innerlijke strijd van Amar zelf en de armoede binnen zijn gezin haar hoogtepunt lijken te bereiken, was iets meer verdieping wenselijk geweest.

 

Waardering: ***

 

 

BEELD
Het beeld staat in de 1,78:1 verhouding anamorf op het schijfje. De prachtige fotografie komt uitstekend tot zijn recht. Beschadigingen zijn afwezig en scherpte, contrast en detail zijn prima. Op de momenten dat er Arabisch gesproken wordt, is er een optioneel Nederlands ondertitelspoor aanwezig.

 

 

GELUID
De dvd bevat een prima Dolby Digital 2.0 geluidsspoor (192 kb/s). De track is vrij van beschadigingen en ligt fijn in het gehoor. De dialogen komen helder uit de speakers en de muziek wordt warm verspreid.

 

 

EXTRA’S
Via het sfeervolle menu van de dvd is het mogelijk de film te starten, naar de hoofdstukindeling te gaan of de ondertiteling aan of uit te zetten. Extra’s ontbreken.

 

 

Speelduur
ca. 77 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
6 april 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Arabisch
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Geen

 

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !