web analytics

S1ngle (seizoen 1) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
De afgelopen jaren zijn hoogtijdagen voor het Nederlandse televisiedrama. Sinds Talpa (later Tien), de televisiezender van John de Mol, in de zomer van 2005 het Nederlandse televisielandschap betrad, steeg het aantal aanvragen voor vaderlandse televisieproducties explosief. Met onder andere Gooische Vrouwen, Koppels en Parels & Zwijnen zorgde Talpa voor een frisse wind door het nationale televisieaanbod. Hoewel de zender in de zomer van 2007 als gevolg van een negatief imago van de buis werd gehaald, is haar invloed nog niet uitgewerkt. In de bijna twee jaar nadien worden er meer nationale komedie- en dramaseries geproduceerd dan ooit te voren.

Zelfs de publieke omroep is flink in de weer. Met onder meer Juliana, ’t Vrije Schaep, Het Gebak van Krul en Suzanne en de Mannen doet men er alles aan om de concurrentie met de succesvolle varianten van de commerciële omroepen aan te gaan. Naast de ongekend populaire Gooische Vrouwen en Voetbalvrouwen van RTL, heeft ook Net 5 een stevige vinger in de pap. Zo werden de recente series Evelien en De Co-Assistent een groot succes en wist dit jaar S1ngle een groot publiek te bereiken. Van deze laatste serie werd door de leiding van de omroep al na één aflevering, welke 751.000 kijkers trok, besloten een extra seizoen te bestellen. Het eerste seizoen van S1ngle is nu op dvd verkrijgbaar.

De serie is gebaseerd op de gelijknamige stripverhalenreeks van Hanco Kolk en Peter de Wit, welke gepubliceerd wordt in Het Parool. De tekstloze strip verhaalt over de drie vrijgezellen Stella, Fatima en Nienke, allen werkzaam in het ziekenhuis. Stella is een brutale mannenverslindster, die zonder poespas voor haar mening en zichzelf opkomt. Fatima is een dromerig type, altijd op zoek naar de ware, zeker als haar vriend haar laat zitten. Dit doet ze echter op zo’n onbeholpen manier dat ze haar omgeving vaak in verlegenheid brengt. Nienke tot slot is de mollige, stuntelige goedheid zelve, hopeloos verliefd op een oude jeugdvriend die echter op het punt staat te trouwen met een knappe, vlotte meid.

S1ngle, ook wel omschreven als de Nederlandse variant van Sex and the City, is een vlotte en komische dramaserie geworden. In een aanstekelijk, kleurrijk decor en een aangename verteltrant, worden de luchtige, vaak tragikomische levensverhalen van de drie vriendinnen vloeiend met elkaar verbonden. Ondanks dat de drie een geheel eigen leven leiden en totaal verschillende karakters hebben, twijfel je als kijker geen moment aan de verwantschap binnen het trio. Dit is met name te danken aan het goede spel van de hoofdrolspelers, waarbij vooral Bracha van Doesburgh opvalt.

In de rol van Fatima leeft ze zich volledig uit, zonder daarbij buitensporig tekeer te gaan. Ondanks dat haar personage vrij naïef en kinderlijk luidruchtig uit de hoek kan komen, blijft haar acteerstijl natuurlijk. Dit geeft haar karikaturale personage – de serie blijft immers gebaseerd op een strip – een menselijk gezicht en zorgt voor herkenbaarheid bij de kijker. Ook de overige twee personages krijgen door het goede spel van Katja Schuurman (Stella) en Eva van der Gucht (Nienke) een menselijke uitstraling mee. Hoewel de drie personages een totaal verschillend karakter hebben, zitten de jonge vrouwen op fundamenteel niveau op één lijn. Ze accepteren elkaar zoals ze zijn en staan voor elkaar klaar als dat nodig is.

En die momenten zijn er genoeg, want aan problemen geen gebrek in S1ngle. Is het niet in de relatiesfeer, dan is het wel in familieverband. Deze afwisseling in herkenbare karakters en dito verhaallijnen zorgt ervoor dat de kijker geen moment de tijd krijgt zich te vervelen. Ondanks dat S1ingle wat opstartproblemen kent, groeit naarmate de serie vordert – wanneer de personages zich continue blijven ontwikkelen en de karakters steeds gelaagder worden – de betrokkenheid bij de kijker. Hoewel op scriptniveau niet elke grap even sterk werkt, weet de serie vooral qua sfeer en de juiste lichte toon te imponeren. Dit is vooral de verdienste van het fijne trio in de hoofdrol, het vrolijke production design en de feilloze technische kant van de serie. Zowel de vlotte montage, als de sfeervolle muzikale ondersteuning en beelden zorgen ervoor dat de serie toegankelijk is voor een breed publiek. S1ngle is ondanks dat ze verhaalt over drie vrouwen geen typische vrouwenserie, ook voor de mannelijke kijker valt er genoeg te genieten.

Waardering: *** half

BEELD
Het beeld staat in de oorspronkelijke 1,78:1 verhouding anamorf op de dvd. Net als bij De Co-Assistent (van dezelfde zender en productiemaatschappij) oogt het beeld ook dit keer uitstekend. Met name de uitstekende kleurweergave springt in het oog. Detail, scherpte en contrast zijn eveneens prima. Beschadigingen zijn afwezig.

GELUID
Zoals verwacht staat het geluid in een simpele, maar doeltreffende Dolby Digital 2.0 track op de dvd. Deze doet haar werk uitstekend. De dialogen worden helder en kraakvrij weergegeven. In de scènes waarin muziek te horen is, komt deze met een redelijke laag uit de speakers. Een prima geluidsspoor.

EXTRA’S
Het eerste seizoen van S1ngle bestaat uit 12 afleveringen, die verdeeld zijn over vier dvd’s. De enige extra betreft een negen minuten durende fotocompilatie op de vierde en laatste disc.

Speelduur
ca. 300 minuten
Distributie
Dutch Film Works
Release datum DVD
27 januari 2009
Verpakking
Digipack met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Fotocompilatie

Met dank aan Dutch Film Works voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Reacties zijn gesloten.