web analytics

S1ngle (seizoen 2) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten


FILM

Het eerste seizoen van de komische dramaserie S1ngle deed vorig jaar een frisse wind waaien door het Nederlandse televisieaanbod. Eigenzinnig, scherp en met zichtbaar plezier werden de luchtige verhalen uit de gelijknamige strip van Hanco Kolk en Peter de Wit vertaald naar het kleine scherm. Het tweede seizoen is minstens zo fris, en kent zelfs een aantal aangename verrassingen die de serie naar een nóg hoger niveau tillen. 

Met de sterke strips van Kolk en De Wit als basis en een hoofdcast bestaande uit Katja Schuurman (Stella), Eva van der Gucht (Nienke) en Bracha van Doesburgh (Fatima) is het fundament van S1ngle bijzonder stevig. De vaak droogkomische, luchtige verhalen en erg fijne karakters – die het midden houden tussen karikaturen en mensen – worden door de zichtbaar met veel plezier en in goede wisselwerking opererende cast uitstekend verbeeld. 

Sinds het einde van het vorige seizoen heeft Stella een puur seksuele relatie met collega-arts Jurriaan. Voor geen van beiden is deze echter bevredigend, maar de vraag wat ze nu echt van elkaar willen schuiven ze voor zich uit. Fatima is ingetrokken bij haar droomliefde Jeroen, maar als deze tijdelijk naar Parijs vertrekt, moet blijken of de liefde wel zo sterk is als verondersteld. Nienke is nog steeds heimelijk verliefd op haar oude jeugdliefde Barry. 

Veel blijft bij het oude in dit tweede seizoen van S1ngle, en dat valt alleen maar toe te juichen. Niet alleen omdat in de eerste reeks al snel de juiste toon gevangen werd en het geheel bijzonder sfeervol was, te meer omdat in het verleden meermaals gebleken is dat (drastische) veranderingen in cast, setting of verhaalformule een vervolg (na verloop van tijd) kwalitatief een stuk minder maakten (In de Vlaamsche Pot, Het Zonnetje in Huis). 

De paar veranderingen die de makers hebben doorgevoerd zorgen er bovendien alleen maar voor dat deze tweede reeks van S1ngle boven de eerste uitstijgt. De introductie van de doorgewinterde Edwin de Vries als gynaecoloog Bram Wesseldijk en de grotere rol die hoofdzuster Wilma Meerdink (gespeeld door Myranda Jongeling) toebedeeld krijgt zorgen voor vele hilarische scènes. Vooral Jongeling voelt zich uitstekend thuis in haar charismatische, stereotype personage – met een lichte overdrijving en de juiste intonatie en desinteresse zijn de scènes op voorhand al goed voor het nodige plezier. 

Dit is vaker het geval, want S1ngle weet als geen ander de juiste snaar te raken. De steevast terugkerende, juist gedoseerde uitspraken en handelingen die kenmerkend zijn voor de personages zorgen voor een constante glimlach op het gezicht van de kijker, die al weet waar een bepaald betoog of bepaalde situatie in gaat eindigen. De weg hier naartoe is echter vaak onvoorspelbaar, waardoor het plezier op meerdere niveaus te vinden is. Hilarisch in dit verband is de terugkerende verschijning van Lineke Rijxman, die te pas en te onpas opduikt wanneer een van de hoofdpersonages een winkel of hotel bezoekt. De ene keer optredend als verkoper van sieraden, dan weer als receptioniste, weet Rijxman de personages voortdurend tot wanhoop te drijven. 

Wat de aankleding en technische afwerking betreft zijn er weinig verschillen met de eerste reeks. Het vertrouwde team dat garant stond voor het kleurrijke en frisse production-design uit de eerste serie heeft ook dit keer haar werk goed gedaan. Samen met de sfeervolle muzikale ondersteuning, vlotte montage en dynamische beelden is de serie een lust voor het oog. Klein minpuntje betreft de zo nu en dan te karikaturale vertolking van het personage Fatima door Bracha van Doesburgh – die in het eerste seizoen juist constant knap wist te balanceren op het dunne koord dat haar personage biedt –, maar dat mag de pret niet drukken. S1ngle is een bijzonder komische serie waarvan we hopelijk nog meer te zien gaan krijgen.  

Waardering: **** 

 

BEELD
Net als bij de bespreking van het eerste seizoen, valt er op de beeldtransfer  die de DVD herbergt niks aan te merken. Beschadigingen zijn afwezig en het beeld staat in de oorspronkelijke 1,78:1 verhouding anamorf op de DVD. Met name de uitstekende kleurweergave springt in het oog. Detail, scherpte en contrast zijn eveneens prima. Ondertiteling is afwezig.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) op de DVD. Deze doet haar werk uitstekend. De dialogen worden helder en kraakvrij weergegeven. In de scènes waarin muziek te horen is, komt deze met een redelijke laag uit de speakers. Een prima geluidsspoor. 

 

EXTRA’S
Het tweede seizoen van S1ngle bestaat uit 10 afleveringen van circa 25 minuten, die verdeeld zijn over drie DVD’s. Extra’s ontbreken helaas. 

 Speelduur
ca. 250 minuten
Distributie
Dutch Film Works
Release datum DVD
7 juli 2009
Verpakking
Digipack met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen 

Met dank aan Dutch Film Works voor het beschikbaar stellen van deze DVD !  

2 gedachten over “S1ngle (seizoen 2) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten.