web analytics

Sextet – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

De recensie van de film is geschreven door Matthijs Bockting.

 

FILM
Sextet vertelt een zestal uiteenlopende verhalen over Nederland en haar sekscultuur. Een greep uit het assortiment: lesbische vrouwen (o.a. Katja Schuurman) nodigen hun Marokkaanse buurvrouw (Rachid Illaala) uit op de koffie; een seksuologe (Femke Lakerveld) neemt, tot enige onvrede van haar man (Eric van Sauers), haar werk mee naar huis en een jonge Groningse meid (Esmeral Gasman) papt aan met een schrijver op leeftijd (Jan Mulder). Deze en nog enkele korte verhalen worden verteld aan de hand van het overkoepelende verhaal rondom Gene Bervoets, die als leraar aan een Belgische filmacademie Terstalls film van commentaar voorziet, maar vooral bekritiseerd.

 

Terstall is erin geslaagd een grappige, interessante en hier en daar zelfs maatschappijkritische film te maken. Terstall experimenteert met verschillende stijlen (o.a. animatie en het gebruik van zwart-wit), die op heel wat commentaar van de Belgische filmleraar kunnen rekenen, maar uiteindelijk allemaal op een grappige manier een duidelijke functie hebben. Het is altijd leuk om te zien dat makers bewust bezig zijn met het medium film en op allerlei manieren de grenzen van het medium aftasten. Toch zorgen de vele stijlen  bij tijd en wijle voor enige incoherentie. Vooral de extreem flauwe animatie (waar de leraar even een uitstapje naar de hoeren maakt) valt een beetje buiten de boot vanwege de platheid. Een platheid die onterecht nog steeds aan de Nederlandse film gelinkt wordt. Met dit in ons achterhoofd maakt Terstall met deze scène echter wel een sterk statement. Juist de Belgische filmleraar – die kritiek heeft op het vele naakt in de film – bezoekt de hoeren en leeft zich hier op platvoerse wijze uit.

 

In Sextet heeft Terstall zijn vaste vriendenkring uitgebreid met tal van andere acteurs. Onder andere Tara Elders (die helaas net iets te oud is voor haar rol), Huub Stapel, Katja Schuurman (als lesbiënne, die het niet zo nauw neemt met de regels binnen een relatie), Gene Bervoets (leuk, als constant zeurende en zanikende filmleraar die weinig positiefs te melden heeft over “die regisseur in z’n midlife-crisis”) en de al eerder genoemde Esmaral Gasman. Deze laatste speelt in meerder verhaallijnen en kan, na het zien van Sextet, als een talent worden beschouwd. Beeldschoon op een onconventionele manier en enorm leuk, flirtend met Jan Mulder (in het Gronings!) is dit iemand om de komende jaren in de gaten te houden. Bij de mannelijke acteurs valt ook Eric van Sauers op, die zich op een bepaald moment tot de kijker richt en ter plekke een geestige monoloog over de macho-man begint; het geheel doet nogal cabareteske aan en doet dan ook denken aan enkele shows die Van Sauers eerder speelde.

 

Het blijft altijd erg jammer dat ook een gerenommeerd filmmaker als Terstall keer op keer moet bedelen bij de fondsen voor financiële steun. Het is dan ook goed te begrijpen dat Terstall met minimale middelen toch films wil draaien. Opmerkelijk is daarom dat niet zozeer het budget, maar meer de structuur van het verhaal Sextet een beetje opbreekt. Niet elk verhaaltje werkt even goed en het geheel hangt een beetje als los zand aan elkaar. Maar gelachen wordt er, dat is zeker.

 

Waardering: *** half

 

 

BEELD
Sextet staat in de oorspronkelijke 1.85:1 formaat anamorf op de DVD. Het beeld oogt goed, al kon het allemaal net een tikkeltje beter. De print heeft last van een redelijke hoeveelheid filmgrain en oogt hierdoor af en toe vrij korrelig en grof. Dit lijkt echter een bewuste keuze van Terstall te zijn geweest, aangezien dit per sequentie varieert en er verder vrij weinig op de print aan te merken valt. Beschadigingen in de vorm spetters of ander beeldvuil zijn afwezig en ook over de scherpte en het detail valt weinig te klagen. Op de momenten dat Jan Mulder en Esmarel Gasman een Gronings dialect praten, is er ingebrande Nederlandse ondertiteling aanwezig. Tevens is er de mogelijkheid de gehele film van Engelse ondertitels te voorzien.

 

 

GELUID
De Dolby Digital 5.1 geluidstrack (448 kb/s) ligt fijn in het gehoor. De spreiding van het geluid is uitstekend, al wordt er nergens intensief gebruik gemaakt van het LFE-kanaal. De dialogen klinken mooi helder en zijn goed verstaanbaar.

 

 

EXTRA’S
Het menu van de DVD is komisch weergegeven in de stijl van de talloze sexreclame’s op de televisie. De film is opgedeeld in twaalf hoofdstukken. Via het hoofdmenu zijn de extra’s te selecteren. Wanneer we klikken op ‘bekijk de trailer’, krijgen we niet de trailer van Sextet voorgeschoteld, maar die van The Last Legion. Dit lijkt een foutje te zijn. De overige extra’s bestaan uit korte promotionele sexspotjes van de hoofdrolspelers. Een aantal van deze spotjes was destijds op televisie en in de bioscoop te zien. Verreweg de leukste en eigenlijk enige interessante extra is de korte Terstall film Mannenharem. Deze bijzonder komische film kent een hoge grapdichtheid en is uitstekend vormgegeven en gespeeld.

 

 

Speelduur
ca. 103 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
28 januari 2008
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf (1,85)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
korte film Mannenharem
Trailer The Last Legion
Promotionele sexspotjes hoofdrolspelers

 

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

 

 

 

Een gedachte over “Sextet – DVD-Recensie

  1. Bedankt voor deze samenvatting. Het maakt je het wilt kopen!

Reacties zijn gesloten.