web analytics

Shades – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM
“Was ik maar zonder ambitie geboren”, verzuchtte regisseur Erik van Looy ooit in een interview met een Vlaams tijdschrift. De 47-jarige cineast, die met De Zaak Alzheimer (2003) en Loft (2008) inmiddels twee van de best bezochte Vlaamse films ooit gemaakt heeft, legt de lat in elke nieuwe productie steeds een stapje hoger. Na zijn zowel artistiek als commercieel succesvolle debuut Ad Fundum in 1993, maakte De Looy in 1999 de Belgisch-Amerikaanse coproductie Shades, met Mickey Rourke (The Wrestler) in de hoofdrol. De film kolkt van de ambities, maar is uiteindelijk niet meer dan een vermakelijk niemandsdalletje. 

In Shades volgen we de perikelen rond de opnamen van een Belgisch-Amerikaanse film over het leven van de notoire Belgische massamoordenaar Freddy Lebecq, gespeeld door Jan Decleir. De opnamen worden niet alleen geteisterd door de ruzies tussen de regisseur (Mickey Rourke) en de hoofdrolspeler en de manipulaties van producent Max (Gene Bervoets), ook vanuit de samenleving worden er diverse pogingen ondernomen de productie te doen stoppen. De media-aandacht is dan ook enorm. Wanneer ook Lebecq zelf besluit zich met de film te gaan bemoeien, komen de verwikkelingen in een stroomversnelling terecht. 

Shades kent een bijzonder clichématig en doorzichtig plot, waardoor de film nergens spannend of beklijvend wil worden. Desondanks is Van Looy erin geslaagd een vermakelijk geheel te vervaardigen. De film kan bogen op gelikte beelden – waarin pretentieuze (vaak ietwat overbelichte) composities en ambitieuze rijders geen overbodige luxe vormen -, een sfeervol, dreigend sounddesign en een sterke rolbezetting. Door de vlotte montage van Philippe Ravoet, de overlap tussen de ‘echte’ wereld en de filmwereld en de vermakelijke inside-jokes blijft het tempo bovendien voortdurend hoog. Wie geen diepgaande karakterontwikkelingen of een hecht gestructureerd verhaal verwacht, komt met Shades ongetwijfeld aan zijn trekken. 

Waardering: *** 

BEELD
De beeldkwaliteit van deze DVD is niet meer dan redelijk. In tegenstelling tot wat de hoes vermeldt, is het beeld niet anamorf  en in een 1.85:1-verhouding vastgelegd. Scherpte, contrast en detail zijn dan ook zichtbaar niet optimaal. Het beeld oogt zo nu en dan wat soft en groezelig. De kleuren ogen vaak flets; het had allemaal een stuk scherper en ‘warmer’ gekund. Op wat kleine printbeschadigingen in de vorm van filmspots na is de transfer vrij van beschadigingen. De DVD is voorzien van optionele Nederlandse ondertitels. 

GELUID
Het geluid staat in een Engelse Dolby Digital 2.0 track op het schijfje. Deze klinkt naar behoren. Beschadigingen zijn afwezig en de dialogen zijn goed te volgen. De muziek komt met een redelijke laag uit de speakers. 

 

EXTRA’S
Het menu van de DVD bestaat uit een statisch plaatje met achtergrondmuziek. De extra’s betreffen dit keer de originele bioscooptrailer en een ruim twintig minuten durende, informatieve making of, waarin film- en setbeelden worden afgewisseld met interviews met onder andere Jan Decleir, Erik van Looy, Guy Lee Thys en Paul Breuls. 

Speelduur
ca. 95 minuten
Distributie
Paradiso Home Entertainment
Release datum DVD
15 mei 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
1.85:1 niet-anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Making of 

Met dank aan Paradiso Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !