FILM
Nog even en het is weer zover: de Sint zet weer voet op Nederlandse bodem. De laatste jaren wordt er steeds vroeger op het Sinterklaasfeest ingespeeld door de commerciële wereld. Reeds enkele maanden voor 5 december liggen de winkels vol met pepernoten, marsepein en ander ‘Sinterklaaswaar’. Ook de Nederlandse film- en televisiewereld lijkt Sinterklaas steeds beter te kunnen vinden. Zo verschenen de afgelopen jaren succesvolle films als Het Paard van Sinterklaas en Waar is het Paard van Sinterklaas? op het witte doek en werd op televisie uitgepakt met onder andere Het Sinterklaasjournaal en De Club van Sinterklaas.
Op de regionale televisie worden we sinds 2004 getrakteerd op producties van SRSP Films. Dit kleine, enthousiaste productiebedrijf verzorgt al enkele jaren de regionale promotie voor het Sinterklaasfeest. SRSP Films produceerde in 2004 de film Sinterklaas en het Geheim van de Robijn. Die film verscheen afgelopen jaar op dvd bij Bridge Pictures en werd een commercieel succes. Het vervolg, Sinterklaas en het Uur van de Waarheid, werd vorig jaar op diverse regionale zenders uitgezonden en is vanaf heden ook in de winkel verkrijgbaar.
Sinterklaas wordt tijdens een expositie van Tante Til (De Familie Knots) ontvoerd door Dr. Brein en haar hulpjes. Er moet een gigantisch geldbedrag op tafel komen om het Sinterklaas- feest alsnog veilig te stellen. Terwijl agent De Bok in Nederland probeert zich staande te houden, trekken de Pieten, onder leiding van inspecteur Jankers, naar Cyprus om op zoek te gaan naar de Cypriotische klokkenmaker Seikos Roleksos. Deze man heeft de mysterieuze oplossing in handen voor alle problemen die er dit jaar spelen.
De synopsis mag geen verbazing wekken. Het gros van wat er geproduceerd wordt op het gebied van Sinterklaasfilms betreft een Bassie & Adriaan-achtig verhaaltje, waarin een handjevol ‘boeven’ het Sinterklaasfeest probeert te verpesten. Deze aanpak staat altijd garant voor genoeg actie en spanning voor de allerkleinste kijkertjes, de wat oudere kijker echter weet dat het goed afloopt en zoekt dus naar andere aspecten die hem kunnen boeien. Regisseur Martijn van Nellestijn probeert deze oudere doelgroep te bereiken door een keur aan bekende Nederlanders en gevestigde acteurs en actrices op te laten draven.
Zo maken onder andere Frederik de Groot, Nelly Frijda, Wieteke van Dort, Frans van Deursen, Hetty Heyting en de Britse acteur Arthur Bostrom hun opwachting. Deze laatste is bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol van slecht Engels-sprekende officier Crabtree in de populaire serie ‘Allo ‘Allo!. Deze rol doet hij hier nog eens dunnetjes over in een speciaal voor hem geschreven scène op het vliegveld, waarin hij ‘suitcase’ steevast verandert in ‘sotcase’.
Vrijwel elke rol in de film betreft een dik aangezette stereotype, waardoor het geheel druk en rumoerig overkomt. Desalniettemin zijn een aantal van de gastoptredens erg aardig – met name die van De Groot en Van Deursen – en weet het klunzige boevenduo Boris & Joris zo nu en dan erg grappig uit de hoek te komen. Daartegenover staan echter ook een aantal zeer twijfelachtige optredens, waarbij vooral Frijda en Heyting door de mand vallen: beide actrices spelen zo nadrukkelijk een typetje dat het lijkt alsof zij zelfs het allerjongste publiek niet serieus nemen.
Desondanks is Sinterklaas en het Uur van de Waarheid voor de allerkleinsten waarschijnlijk gewoon een vermakelijk en spannend avontuur, zoals zij ook vandaag de dag nog genieten van de avonturen van Bassie & Adriaan en Ernst, Bobbie & de rest. Het ontbreken van een echte Sinterklaassfeer – de films straalt één en al zomer uit – de stereotype karakters en voorspelbare grappen zullen voor hen dan ook weinig uitmaken. De wat oudere kijker verlangt echter meer en komt in de kleine twee uur die de film duurt maar zeer sporadisch aan zijn trekken. Dat het allemaal niet zo kinderlijk en overduidelijk aangepakt hoeft te worden als in deze film om de jeugdige doelgroep aan te spreken, bewijst Mischa Kamp met Het Paard van Sinterklaas en diens vervolgfilm.
Waardering: * half
BEELD
Het beeld staat in zijn oorspronkelijke 1.78:1 verhouding anamorf op de dvd. Zoals men van een recente productie mag verwachten, is het beeld vrij van beschadigingen. Wel zijn er enkele kleine compressiefoutjes waarneembaar, maar deze zullen niet direct in het oog springen. Scherpte, detail en kleurweergave zijn redelijk, al had het allemaal beter gekund. Waarschijnlijk legde het budget en de beschikbare technische middelen beperkingen op aan de makers. Er is geen optioneel ondertiteltrack aanwezig. In één scène wordt kort Engels gesproken, waarbij de transfer voorzien is van ingebrande Nederlandse ondertitels. Deze staan iets te hoog en in een te groot lettertype in beeld.
GELUID
Het originele stereogeluid staat in een Dolby digital 2.0 (192 kb/s) track op de dvd. Het geluidsspoor voldoet prima aan de verwachtingen die men mag stellen aan een low-budget televisieproductie. De dialogen komen – op de eerste sequentie na – goed en helder uit de speakers en de muziek klinkt zo nu en dan vrij warm. Verwacht echter weinig spectaculairs.
EXTRA’S
Het menu van de dvd is simpel vormgegeven met enkel een statische achtergrondfoto en muziek uit de film. Via het menu is er de mogelijkheid de film af te spelen, naar de hoofdstukindeling te gaan of de extra’s te bekijken. De film is opgedeeld in dertien hoofdstukken. De hoes maakt trots melding dat de dvd voorzien is van “Leuke extra’s!”. Dit valt echter tegen. De extra’s bestaan slechts uit twee fotogaleries en een niets toevoegend promotiefilmpje voor het eiland Cyprus (4 minuten).
Speelduur
ca. 119 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
15 oktober 2007
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Fotogalerij
Promotiefilmpje voor Cyprus
Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !