web analytics

Magonia – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Ineke Smits’ debuutfilm Magonia, naar een scneario van Arthur Japin, vertelt op poëtische en beeldende wijze het verhaal van een vader, die zijn zoon vertelt over ‘Magonia’, een mythisch land achter de wolken. De vader verblijft op een eiland in een inrichting en elke week komt het zoontje naar het strand om met zijn vader een vliegende klipper op te laten, zoals die in Magonia door de lucht varen. Terwijl ze daar vertoeven, vertelt de vader verhalen over hoop, liefde en teleurstellingen. De film is een drieluik, waarbij alle hoofdpersonages in de door de vader vertelde verhalen verlangen naar een nieuw en ander leven.

Magonia is een visueel overweldigende en poëtische film, die de kijker op ontroerende wijze kennis laat maken met de wonderlijke wereld van de fantasie. Met weinig woorden en een grote nadruk op het beeld en geluid is de film – ondanks het donkere einde – een warme en hoopgevende reis naar de verbeelding. Hoewel Magonia duidelijk is opgedeeld in drie aparte verhalen, voelt ze nergens fragmentarisch aan. De poëtische en visuele vertelling is universeel en krijgt in de laatste scènes een waardige en beklemmende afsluiting, waarin de drie verhaallijnen met elkaar verbonden worden. Elke verhaallijn kenmerkt zich door het feit dat het hoofdpersonage wegvlucht voor de harde werkelijkheid door vast te houden aan de eigen verbeelding. De prachtige muziekscore, het goede spel, de schitterende locaties en dito kleuren maken het plaatje compleet. Magonia is sfeervolle en ontroerende cinema.

Waardering: ****

BEELD
Magonia kent een prachtig kleurenpalet dat uitstekend wordt weergegeven. De film staat in de oorspronkelijke 1.85:1 verhouding anamorf op de DVD. Zwart- en kleurbalans zijn prima. Het geheel maakt een scherpe en warme indruk. Verder is de print vrij van beschadigingen. In enkele scènes is een bijzonder geringe hoeveelheid filmgrain op te merken, dit is echter een bewuste keuze geweest van de makers en dus geen minpunt. Op de momenten dat er een buitenlandse taal gesproken wordt, is er een optioneel Nederlands ondertitelspoor aanwezig. Voorts is de DVD ook nog voorzien van optionele Engelse, Franse, Spaanse en Duitse ondertitels.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) en 5.1 track (448 kb/s) op de dvd. Beide tracks zijn vrij van beschadigingen, maar de DD 5.1 track geniet absoluut de voorkeur. Het spoor heeft een veel betere spreiding, waardoor de dialogen beter te verstaan zijn en het geluid een mooi en diepe laag meekrijgt. Het ruimtelijke geluid kent veel detail en de bass werkt goed mee. In de DD 2.0 track ‘verzuipen’ de dialogen nog wel eens in de achtergrondgeluiden.

EXTRA’S
Het geanimeerde menu van de dvd is sfeervol vormgegeven en voorzien van een fragment uit de prachtige muziekscore van de film. De film is opgedeeld in dertien hoofdstukken. De extra’s bestaan uit de originele bioscooptrailer (2 minuten), beelden op locatie (7 minuten) en de prachtige, ontroerende korte film De Wolkenfabriek (25 minuten). Deze laatste film betreft ook een samenwerking tussen regisseuse Ineke Smits en scenarist Arthur Japin.

Speelduur
ca. 112 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
19 september 2007
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9 (1,85)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Frans
Spaans
Duits
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Korte film: De Wolkenfabriek
Beelden op locatie

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Reacties zijn gesloten.