web analytics

The Dictator Hunter – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM
“If you kill one person, you go to jail. If you kill 40 people, they put you in an insane asylum. But if you kill 40,000 people, you can get a comfortable exile with a bank account in another country, and that’s what we want to change here.” Reed Brody, advocaat van de Human Rights Watch, voegt in de documentaire The Dictator Hunter daad bij het woord en doet er alles aan om oud-president Hissène Habré van Tsjaad, onder wiens regime van 1984 tot 1990 duizenden burgers werden vermoord, zijn straf niet te laten ontlopen. 

 

Regisseuse Klaartje Quirijns volgt Brody in een belangrijke fase van zijn jacht op Habré. Sinds 2000 probeert de Amerikaanse advocaat en mensenrechtenactivist actief de oud-president te berechten om hem te laten boeten voor zijn misdaden tegen de mensheid. Na een jarenlange strijd zonder enige resultaten, breekt er medio 2005 voor Brody en zijn kompanen een spannende tijd aan: eindelijk lijkt de jacht haar vruchten af te werpen, maar het dubbeltje kan ook zo maar de andere kant op vallen. België heeft om uitlevering van Habré gevraagd om hem te kunnen berechten. Dit verzoek zal in Senegal behandeld worden, maar laat dat nu net het land zijn waar Habré ‘ondergedoken’ zit in grote villa’s aan de kust. 

 

De Senegalese regering doet er dan ook alles aan om Habré te beschermen. Net als veel andere landen in Afrika overigens, waar politieke moorden en aanslagen een constante bedreiging vormen. Jarenlang werden verzoeken tot uitlevering van Habré genegeerd en bleven verzoeken voor onderzoeken of andere kritische vragen onbeantwoord. Verwonderlijk is het dan ook niet dat de rechtbank in Senegal het Belgische verzoek voor uitlevering van zich afschuift door het vraagstuk door te schuiven naar de president van het land. Voor Brody en zijn medewerkers – veelal slachtoffers van het Habré-regime – is dit het sein om te verhuizen naar Senegal en te gaan lobbyen in de hoop op een goede afloop. Tegen al zijn principes in huurt Brody hier lijfwachten in; ook hij beseft dat het in het hol van de leeuw wel eens erg gevaarlijk kan worden. 

 

The Dictator Hunter toont op aangename wijze Brody’s passionele en met doorzettings-vermogen doordrenkte strijd tegen de schending van de mensenrechten, tegen onrecht in zijn algemene zin en specifiek tegen Hissène Habré. Hoe diep Brody zich verbonden voelt met de slachtoffers van Habré’s regime, blijkt uit de scène waarin hij een goedbetaalde baan bij de Verenigde Naties afwijst. Een baan die hem – zoals hij even later vertelt – zoveel geld op zou leveren dat hij zich nooit meer druk hoefde te maken om financiële zaken en hem de garantie bood dat zijn zoontje een goede studie zou kunnen volgen. Maar Brody is een doorzetter en kan het niet over zijn hart verkrijgen om de zaak waar hij al zo lang voor vecht op te geven.  

 

Tussen al dit aanstekelijke enthousiasme door is er één scène die haar ondanks alle goede bedoelingen haar uitwerking mist en in plaats van ontroering eerder afschuw oproept. Samen met een ex-gevangene bezoekt Brody een massagraf, waar de twee wachten op weduwen van de door Habré vermoorde mannen. Alsof deze weduwen dagenlang hebben zitten repeteren, betreden ze in soort van kunstmatige trance het terrein – handen op het hoofd – en barsten ze plots in overdreven hard gejank uit. Een staaltje overacting is er niks bij. Deze potsierlijke vertoning doet afbreuk aan de voor de rest sobere, integere, maar vooral passionele ‘Dictator Hunter’.

 

Waardering: *** half

 

 

BEELD
De documentaire staat in de originele 1,85:1 verhouding anamorf op de dvd. De kwaliteit van het beeld is goed. Beschadigingen of ongerechtigheden zijn afwezig en de kleuren, scherpte en het detail ogen prima. De optionele Nederlandse en Engelse ondertitels zijn prettig leesbaar en op de juiste hoogte geplaatst. 

 

 

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) op de dvd. Ook hier valt niks op aan te merken. De dialogen worden goed weergegeven en de muziek van Paul. M van Brugge klinkt helder met een kleine laag.

 

 

EXTRA’S
Via het statische menu van de dvd is er enkel de mogelijkheid de film te starten of de onder-titelinstellingen te veranderen. De film is opgedeeld in tien hoofdtukken. Extra’s zijn helaas afwezig.

 

 

 

Speelduur
ca. 74 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
31 maart 2008
Verpakking
Digipack
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,85)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Engels, Frans
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s

Geen

 

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD!

 

Reacties zijn gesloten.