web analytics

Unfinished Sky – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM
Een Australische boer ziet zich gedwongen een zwaar toegetakelde Afghaanse vrouw in huis te nemen. Ze is gevlucht uit een nabijgelegen bordeel. Hij heeft geen idee wat er met haar gebeurd is behalve dat ze iets vreselijks heeft meegemaakt. De twee individuen begrijpen elkaar nauwelijks, maar voelen zich beiden ontworteld en vervreemd. Hierdoor ontstaat er langzaam maar zeker een band. Wederzijds wantrouwen slaat langzaam om in affectie, maar de vrouw kan niet ontsnappen aan de geheimen uit haar verleden.

 

Unfinished Sky is een Nederlands/Australische remake van Karim Traïdia’s gelauwerde film De Poolse Bruid uit 1998.  Net zoals in het origineel wordt de vrouwelijke hoofdrol gespeeld door Monic Hendrickx. Alleen speelt ze hier een vluchtelinge van Afghaanse afkomst in plaats van  de rol waar de titel van het origineel heen verwijst. De rol van de stocijnse boer wordt dit maal ingevuld door  William McInnes, die samen met Hendrickx een uitstekend duo neerzet.  Toch mag deze prent van Peter Duncan niet als een letterlijke herverfilming worden aangemerkt.

 

 

Het script, dat ook door Duncan werd geschreven op basis van het oorspronkelijke materiaal, is veel meer plotgedreven dan het origineel. Dit wordt vooral duidelijk doordat men heeft gekozen voor een thrillerachtige opbouw in plaats van de poëtische invalshoek die werd aangewend voor de eerdere film. Hierdoor is de film misschien wat harder van toon, maar weet ze op uitstekende wijze de aandacht van de kijker vast te houden. Waarschijnlijk zal deze insteek een breder publiek kunnen bekoren.  De Australische film is daardoor eerder een variant die dezelfde thema’s behandeld – de universele taal van de liefde en  het herwinnen van vertrouwen – maar voor een andere vorm koos. Dit is vooral terug te zien in het uitkiende camerawerk van Robert Humphreys die met zijn afwisselende visuele stijlen de film ook op dramatisch vlak weet te versterken. Dit in tegenstelling tot de sobere, uitgeklede fotografie van de eerste film.

 

Zoals Director of Photography Robert Humphreys zijn keuzes zelf toelichtte: “In the first act of the film John and Tahmeena basically circle each other like two wild, wary, unkempt creatures. They don’t speak the same language and they are very wary, so the first third of the film is visually quite stark with lots of hand held camera. In the second act, the relationships starts to build and they start to trust each other and the film depicts that through much more controlled photography, we use tracks more, we use tripods, we use more choreographed camera moves and visually it is a bit more colourful. The third is where most of the drama occurs – the shoot outs, the climactic scenes – so we return to hand held camera and we make the colours much more vivid; the whole film becomes more vivid at this point.”

 

Gelukkig is Unfinished Sky geen letterlijke remake geworden, de film weet op een geheel eigen manier dezelfde thematiek te behandelen voor een breder publiek en slaagt daar behoorlijk in. Duncan’s regie is vakkundig, de acteurs uitstekend en de visuele invulling interessant. Nergens krijgt de kijker het gevoel naar een uitgekauwd verhaal te kijken.

 

Waardering: *** half

 

BEELD
De transfer van Unfinished Sky is uitstekend, het  mooie camerawerk van Robert Humphreys komt goed tot haar recht. De beelden zijn haarscherp en vrij van beschadigingen, op het intentioneel gebruik van grain in de flashbacks na. Het geheel oogt mooi gedetailleerd en de beelden zijn bijzonder contrastrijk, het zorgvuldig gekozen kleurenpallet wordt zo uitstekend gepresenteerd. De film is voorzien van Nederlandse ondertitels die prima in beeld zijn geplaatst.

 

 

GELUID
De film beschikt op deze DVD-uitgave over een Dolby Digital 5.1 geluidsmix, welke uitstekend klinkt. De dialooggerichte film kent weinig, de climax uitgezonderd, actieve geluidseffecten,  maar de geluidsband ligt mooi ruimtelijk en vol in het gehoor.  De dialogen komen duidelijk verstaanbaar uit de speakers en voor de score worden de juiste kanalen goed  gebruikt.

 

 

EXTRA’S
Bij het opstarten van de DVD verschijnt er een mooi geanimeerd menu in dezelfde stijl als de filmposter. Vervolgens kan men kiezen om de film te starten, een selectie uit de verschillende hoofdstukken te maken of de trailersectie te bekijken. Daarin vinden we naast drie promotionele trailers voor Stellenbosch, Nadine en de Quality Film Collection, de originele bioscooptrailer van Unfinished Sky terug.

 

 

Speelduur
ca. 90 minuten
Distributie
A-film
Release datum DVD
24 juli 2008
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,85)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Engels, Dari
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s

Trailer

 

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Reacties zijn gesloten.