web analytics

Vrouwenvleugel (seizoen 1) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten


FILM
Het eerste seizoen van de met een Gouden Televizierring bekroonde dramaserie Vrouwenvleugel is nu verkrijgbaar op dvd. De eerste 22 afleveringen staan verspreid over vijf dvd’s en zijn uitgebracht door Bridge Pictures in een mooie, luxe digipack uitvoering.

Vrouwenvleugel is de naam voor het deel van de gevangenis waarin een tiental vrouwen gevangen zitten voor allerlei vergrijpen, variërend van moord tot verduistering. Totaal afgesloten van de buitenwereld proberen de vrouwen er het beste van te maken, maar dat is niet gemakkelijk. Buiten de gevangenis gaat het leven zijn gangetje. Kinderen van de vrouwen worden ziek, of hun man gaat vreemd. De vrouwen kunnen niks doen. Ook binnen de muren loopt niet alles op rolletjes. Zo zijn er tussen de vrouwen onderling regelmatig wat irritaties en wordt de afdeling zelfs een keer gegijzeld. Toch weten de vrouwen wat ze aan elkaar hebben en wordt er ook flink gelachen om elkaars belevenissen en verhalen.

Hoewel de serie ietwat gedateerd overkomt, is hij erg sterk. De kracht van Vrouwenvleugel zit hem in het feit dat je, wanneer je eenmaal mee bent gezogen in de belevingswereld van de vrouwen, de serie in één keer af wilt kijken. Door de openhartige en vrijuit sprekende karakters is dit punt al snel bereikt. De verhalen van de vrouwen zijn bijzonder en je krijgt op deze manier een stevige band met de hoofdrolspelers. Het meest komische personage is Teun, gespeeld door Bea Meulman. Ze komt regelmatig erg droog uit de hoek en is op een drukke manier leuk. De serie wordt ondanks zijn lengte nergens saai. Het is een aparte kijkervaring. Terecht winnaar van een Gouden Televizierring.

Waardering: ****

BEELD
Het beeld staat in zijn oorspronkelijke 1.33.1 (4:3) verhouding op de dvd en de kwaliteit is voldoende. Alles is goed te volgen en er doen zich geen grote beschadigingen voor. De serie is vanaf zijn videobron direct overgezet naar dvd en het geheel heeft zodoende af en toe last van videoartefacts. Door de niet al te hoge bitrate oogt het beeld soms wat soft, waardoor er wat detail verloren gaat. Er is ook in lichte mate aliasing aanwezig.

GELUID
Het geluid is simpel Dolby digital 2.0. De dialogen zijn goed verstaanbaar. De muziek komt goed uit de 2 frontspeakers. Er is een lichte ruis waarneembaar. Al met al valt er op het geluid niet veel aan te merken.

EXTRA’S
Het menu van de vijf dvd’s is identiek. Alle keren zien we een statisch plaatje met daarop de keuze om een losse aflevering te selecteren of om alles achterelkaar af te spelen. De afleveringen zijn niet opgedeeld in hoofdstukken. Op elke dvd staan promotrailers voor het eerste seizoen van Diamant en Spijkerhoek. Het geheel zit verpakt in een mooie, stevige digipack met echte kartonnen tralies. Wanneer je de digipack uitklapt kom je naast de dvd’s ook nog wat foto’s en korte karakterbeschrijvingen tegen.

Speelduur
ca. 990 minuten
Distributie
Bridge Pictures
Release datum DVD
10 januari 2006
Verpakking
Digipack met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
4:3 Fullscreen
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Promotrailers

Met dank aan Bridge Pictures voor het beschikbaar stellen van deze DVD !