web analytics

Wie is de Mol? (seizoen 1) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Afgelopen donderdag werd alweer het tiende seizoen van het populaire spelprogramma Wie is de Mol?, waarin tien deelnemers allerlei opdrachten uitvoeren met als doel een zo hoog mogelijk geldbedrag bij elkaar te sprokkelen, afgesloten met de bekendmaking van ‘de Mol’, de deelnemer die er alles aan doet de boel te saboteren. De ontknoping was voor veel van de trouwe fans (ruim anderhalf miljoen) een grote verrassing, zoals het elk seizoen weer een intrigerende puzzel is om de ware mol te ontmaskeren. Dat was al zo in 1999, toen het eerste seizoen van de serie werd uitgezonden.

Op 19 november 1999 werd de allereerste aflevering van Wie is de Mol? – toen nog: De Mol uitgezonden. Tien onbekende Nederlanders vertrokken naar Australië, van het subtropische Cairns, via Fraser Island naar wereldstad Sydney. Het format start vanuit de gedachte dat iedereen samen moet werken om zoveel mogelijk geld te verdienen. Maar er is een saboteur, iemand die de boel probeert te verzieken en de massa tegenwerkt; een mol. Na elke spelronde – meestal bestaande uit twee opdrachten – krijgen alle kandidaten twintig vragen voorgelegd over de mol. Degene die deze test het slechtste maakt, moet vertrekken.

Op papier een simpel idee, maar dat de serie na tien seizoenen nog altijd intrigeert en wekelijks bijna twee miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd weet te houden, zegt genoeg over de kracht van de formule. Niet alleen is het jaarlijks een feest om de puzzel die leidt tot de ontmaskering van de mol te volbrengen, ook bij herziening blijft de serie kaarsrecht overeind. Juist dan is het mogelijk om allerlei verborgen hints en verwijzingen te ontdekken die je de eerste keer in alle opwinding hebt gemist. Hoewel dit eerste seizoen van Wie is de Mol? minder dynamisch en mysterieus van opzet is dan de latere seizoenen, kent de reeks haar eigen kracht door de nadruk op fysieke opdrachten en de ontwapenende deelnemers; gewone mensen van de straat, die geen idee hebben in wat voor soort programma ze zijn beland.

Een interessants steekspel tussen de deelnemers – zoals we in de meest recente reeks bijvoorbeeld voornamelijk van de kant van Sanne Vogel zagen – is dan ook afwezig; men probeert het vooral zo gezellig mogelijk te maken met elkaar en lijkt slechts zelden bezig iemand bewust op een dwaalspoor te brengen. Voor de doorgewinterde kijker zijn er echter genoeg andere aanwijzingen aanwezig die hem of haar op het goede spoor kunnen brengen. Bovendien kent de reeks enkele legendarische opdrachten, waaronder een bungee-jump boven een rivier en het doolhof-spel. Kijkplezier gegarandeerd.

Waardering: ****

BEELD
De beeldkwaliteit van deze release is veelal matig. De serie lijkt vanaf een videobron te zijn overgezet op DVD, wat resulteert in regelmatig terugkerende videoartefacten en een scherpte, contrast en kleurweergave die te wensen over laat. Daar de serie het echter niet moet hebben van haar visuele insteek, maakt het het kijkplezier niet minder aangenaam. Er is een optioneel ondertitelspoor aanwezig op de momenten dat er Engels gesproken wordt.

GELUID
Op het geluid valt dan weer weinig aan te merken. Het originele stereospoor is in een Dolby Digital 2.0-track op de DVD gezet. Deze is vrij van beschadigingen en ruis. De dialogen zijn goed te volgen.

EXTRA’S
De negen afleveringen van dit eerste seizoen van Wie is de Mol? staan verdeeld over drie DVD’s. Extra’s zijn niet aanwezig. De discs zitten verpakt in een grote keepcase met daaromheen een kartonnen slipcase. Op de binnenkant van de hoes staan alle kandidaten netjes opgesomd met enkele persoonlijke eigenschappen en kenmerken.

Speelduur
ca. 450 minuten
Distributie

Video Film Express
Release datum DVD

16 maart 2010
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf (1,72)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands / Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Geen

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van de DVD !

3 gedachten over “Wie is de Mol? (seizoen 1) – DVD-Recensie

  1. Dat doolhofspel! Eén van mijn favorieten. Verder vond ik dit eerste seizoen – achteraf – wat langzaam op gang komen. Zeker als je het vergelijkt met nu. Maar het blijft leuk om te zien.

Reacties zijn gesloten.