web analytics

Winterstilte – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Met veel oog voor de visuele en auditieve vormgeving prikkelt regisseuse Sonja Wyss met Winterstilte de fantasie van de kijker.

De film vertelt het verhaal van een weduwe en haar vier maagdelijke dochters, bij wie ontluikende seksuele gevoelens een steeds grotere rol beginnen te spelen. In een gestileerd, besneeuwd landschap beweegt de boerenfamilie zich dagelijks voort. Ritmisch en zwijgzaam werken ze zich door hun dagelijkse rituelen heen. Opstaan, handwerken, eten en weer naar bed gaan: de familie leeft volgens een vast patroon.

In een doordacht symbolisch geheel en zonder verbale communicatie neemt Wyss de kijker mee naar diens onderbewustzijn. Door de symbolische, met zorg vormgegeven beelden en een vaak beklemmend en dreigend sound-design krijgen de handelingen die de personages verrichten een diepere betekenis die enkel vorm kan krijgen in de fantasie van de kijker. De symboliek en mysterieuze beelden roepen bij de kijker allerlei associaties op, waardoor Winterstilte voor elk individu een unieke ervaring zal opleveren. Geen sturende muziekband, montage of een geolied plot, maar een reis naar het onderbewuste en de eigen fantasie.

Dat Winterstilte ondanks haar overduidelijk kunstzinnige inslag niet verzuipt in een te abstracte benadering, is te danken aan de authentieke manier waarop Wyss de boerenfamilie en diens saamhorigheidsgevoel portretteert. Door de subtiele benadering krijgen de meest eenvoudige rituelen een extra lading. Het sensueel kneden van deeg, de speelse wijze waarop de vier dochters door het dorp rennen en het ’s avonds vertrouwelijk bij elkaar in bed kruipen; het zijn authentieke beelden die ervoor zorgen dat de film menselijk blijft en aanknopingspunten biedt. En die zijn nodig, want lang niet alle symboliek is te ontcijferen.

Waardering: ***

BEELD
Winterstilte staat in de originele 1,78:1 verhouding anamorf op de DVD. De transfer die voor de DVD gebruikt is oogt degelijk. Op wat beeldruis na is de print vrij van beschadigingen. Scherpte en contrast zijn redelijk. Er is optinele Nederlandse, Franse en Duitse ondertiteling op het schijfje aanwezig.

GELUID
Het geluidsspoor staat in een Dolby Digital 2.0 track op de DVD. Beschadigingen zijn afwezig. De film moet het vooral hebben van lange stiltes. Op de momenten dat er gesproken wordt of er muziek te horen is, komt deze ruisvrij en helder uit de speakers.

EXTRA’S
Het menu van de DVD is statisch vormgegeven. De film is opgedeeld in acht hoofdstukken. Als extra’s treffen we een tweetal trailers aan, als eerste de originele bioscooptrailer van Winterstilte en een trailer van de Filmfreaks-release Crepuscule.

Speelduur
ca. 70 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
24 september 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Duits
Ondertiteling
Nederlands
Frans
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Trailer Crepuscule

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van de DVD !