web analytics

Zeg 'ns Aaa (originele serie) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Dat Zeg ‘ns Aaa (1981-1993) één van Nederlands meest populaire series is, behoeft weinig uitleg. Vorig jaar nog blies RTL de sitcom nieuw leven in door, zo’n twintig jaar na dato, een nieuwe reeks te lanceren. Voor wie het liever bij het origineel houdt, is er nu een dvd-box met daarin een verzameling van veertig afleveringen uit de seizoenen 1983-1989. Nostalgie, herkenning en een flinke portie humor bijeengebracht op vijf dvd’s.

Zeg ‘ns Aaa draait om de families Dobbelsteen en Van der Ploeg. Eerstgenoemde bestaat uit Mien en Koos Dobbelsteen, gespeeld door Carry ‘Met de assistente van …’ Tefsen en John Leddy. Mien is manusje van alles in het huis van dokter Lydie van der Ploeg (Sjoukje Hooymaayer). Andere veelvuldig terugkerende personages zijn Hans Lansberg (Manfred de Graaf), Gert-Jan, Nancy en Pien van der Ploeg (Hans Cornelissen, Renée Soutendijk en Monique Rosier), Wiep (Kiki Classen) en Dokter John (Kenneth Herdigein). De levens van deze families en personages raken geregeld met elkaar in de knoop.

Het resultaat is een komisch en vlot geheel, dat de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan. Ondanks dat het medium televisie sinds de jaren tachtig een enorme vlucht heeft genomen en Zeg ‘ns Aaa zich in vrijwel alle opzichten laat aanzien een serie van de oude stempel te zijn, blijken de aanstekelijk geschreven scripts door Chiem van Houweninge en Alexander Pola een universele snaar te raken. De komische één-tweetjes tussen de acteurs werken nog steeds, niet in de laatste plaats door het sterke spel van de gehele cast, en de onderwerpen die in de afleveringen centraal staan zijn van alle tijden. En de afleveringen die wat minder weten te boeien, worden grotendeels gered door de onbezorgde jaren tachtig sfeer.

Waardering: *** half

De veertig afleveringen in deze dvd-box zijn eerder uitgebracht door Universal, in vijf 2-dvd uitgaves. Voor een opsomming van alle afleveringen zie ‘extra’s’.


BEELD
De beeldkwaliteit is vanzelfsprekend niet te vergelijken met die van huidige producties. De afleveringen variëren zijn gemiddeld zo’n vijfentwintig jaar oud en dat laat het geheel zich aanzien, hoewel de kwaliteit alleszins acceptabel is. Verwacht van de kleurweergave, het contrast en zwartniveau echter weinig spectaculairs.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 spoor op de DVD. De kwaliteit hiervan is redelijk. Beschadigingen of ruis zijn afwezig, terwijl de dialogen goed verstaanbaar zijn. En daar draait het in Zeg ‘ns Aaa toch om.

EXTRA’S
Er zijn helaas geen extra’s aanwezig op de DVD’s. Elk schijfje bevat acht afleveringen. Hieronder de opsomming, met tussen haakjes het originele afleveringnummer.

DVD 1: De minnaar en zijn pieper (2), Jarige Mien (17), Bed-side Manners (20), De rode knop (22), Liefde op het eerste gezicht (23), Paëlla (29), Vreemdgaan (30), Twee vliegen in één klap (32).
DVD 2: Paars is niet lelijk (33), ’n Kruidnageltje doet wonderen (34), De allessnijder (35), Bruin brood (37), ’n Scheve schaats (38), Karel (41), Tot de rand gevuld (42), Tutti Frutti (46).
DVD 3: Jopie (48), Moppie (49), Koos gaat uit zijn broek (50), AAAAH! (52), Houd de dief (53), ’n Moeilijke patiënt (57), Vreten op aarde (62), Koos kampioen (64).
DVD 4: De tijdbom (94), Goudeerlijk (96), Op de groei (97), Heerlijk avondje (98), Niet voor de poes (99), Op hoop van zegen (100), Opwindend (102), Privacy (106).
DVD 5: Kleine criminaliteit (117), De parelvissers (129), Lokaas (140), In de soep (142), Sexy (146), Lamsbout (151), Buys is back (189), En ze leefden nog lang en gelukkig (212).

Speelduur
ca. 350 minuten
Distributie
Twin Pics
VARA
Release datum DVD
10 mei 2010
Verpakking
DVD-doos
Regio
0
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan Twin Pics / VARA voor het beschikbaar stellen van de DVD !

Een gedachte over “Zeg 'ns Aaa (originele serie) – DVD-Recensie

  1. Ik vond het altijd een leuke en gezellige serie waar je zeker altijd om kon lachen met Mien en Koos Dobbelsteen en dan dokter van der ploeg lydy

Reacties zijn gesloten.