web analytics

Aanrijding in Moscou

Reacties zijn gesloten

“Gevoelig en liefdevol portret over de liefde”

 

Sinds begin dit jaar toert de Aanrijding in Moscou-karavaan met veel oprechte bescheidenheid langs filmfestivals en bioscopen over de gehele wereld. In België trok de film al een kleine 200.000 bezoekers en in Cannes wist men drie prijzen in de wacht te slepen. Ook in andere landen werd de film met veel gejuich en enthousiamse begroet. Vanaf heden kan ook Nederland eindelijk kennismaken met het sympathieke en uitstekende speelfilmdebuut van regisseur Christophe van Rompaey.

 

 

 

Oprecht en sympathiek
Matty is een 41-jarige huisvrouw, wiens man haar in de steek heeft gelaten voor een jongere vrouw. Helemaal afscheid nemen kan hij echter niet, waardoor ze al maanden in onzekerheid leeft. Nadat ze met haar zoontje en één van haar dochters boodschappen heeft gedaan bij de plaatselijke supermarkt, rijdt ze tegen een truck aan. Dat vindt Johnny tenminste, de 29-jarige bestuurder van het vehikel. De minutenlange discussie die hieruit ontstaat, net als de gehele film gevoerd in een vaak hilarisch Gents dialect, is exemplarisch voor de gehele film: met kleine, subtiele bewegingen, perfect getimed spel en spitsvondige dialogen weet Aanrijding in Moscou de kijker compleet voor zich te winnen.

 

De grootste verdienste van de regisseur is dat hij zowel in het beeld als het spel van de relatief onbekende cast consequent vasthoudt aan een realistische en oprechte uitstraling. Hierin schuilt ook de grootste kracht van de film: door de alledaagse locaties en beelden en de oprechte en sympathieke personages is Aanrijding in Moscou een herkenbaar, (tragi-)komisch en gevoelig liefdesportret, dat gedreven wordt door de chemie tussen Matty en Johnny en het laten spreken van het beeld.

 

Van Rompaey kiest ervoor de beelden te laten spreken en dialoog enkel in te zetten wanneer deze doeltreffend en van toegevoegde waarde is. De climax van de film, waarin de levens van de hoofdpersonages eindelijk weer een vlucht nemen, raakt je in de onderbuik. Aanrijding in Moscou verdient een groot publiek, laten we hopen dat de terughoudende houding van het Nederlandse bioscooppubliek ten opzichte van de Vlaamse film dit keer geen parten speelt. 

 

Waardering: **** 

 

Aanrijding in Moscou (2008)
Regie:
Christophe van Rompaey
Scenario: Jean-Claude van Rijckeghem, Pat van Beirs
Producent: Jean-Claude van Rijckeghem
Camera: Ruben Impens
Muziek: Tuur Florizoone
Montage: Allain Dessauvage
Met: Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet, Johan Heldenbergh, Sofia Ferri, Anemone Valcke, e.v.a.
Taal: Vlaams
Duur van de film: 102 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 2 oktober 2008