“Somber toekomstbeeld in een degelijke film”
In de nabije toekomst leven mensen in een streng gecontroleerde samenleving die iedere connotatie met het verleden heeft losgelaten en verloren. Atlantis illustreert een zeer somber, maar mooi uitgewerkt beeld van een emotieloze samenleving.
Verhaal
In deze samenleving is Xenia, een veertienjarig meisje, de hoofdpersoon. In tegenstelling tot de rest van haar omgeving voelt ze zich niet op haar gemak. Ze bedenkt een alternatieve route naar school, waardoor ze een man tegenkomt die haar een brief geeft. Deze moet ze bezorgen op een afgezonderd eiland, waar al jaren geen mensen meer mogen komen.
Xenia belandt zodoende in een nieuwe wereld, waar opgelegde wetten en eisen van de mensheid niet lijken te bestaan. Zelfs tijd is relatief, en schaduwen draaien sneller dan gewoonlijk. Het eiland is ten opzichte van de strenge maatschappij waarin Xenia leeft een Utopia, maar kent nog steeds handhavers die trachten de boel te controleren. Uitzondering daarop is het huis van de vrouw aan wie Xenia de brief moet brengen. Deze vrouw doet Xenia inzien dat verandering mogelijk en noodzakelijk is.
Somber, maar effectief
Hoewel Atlantis overeenkomsten vertoont met jeugdfilms als Alice in Wonderland, kan er niet bepaald worden gesproken van een luchtig verhaal. De vaak bijna emotieloze dialogen en lange stiltes kunnen als saai worden ervaren, maar illustreren op een degelijke manier de situatie waarin Xenia verkeert. Dit wordt goed ondersteund door het camerawerk van Richard van Oosterhout, die eerder indruk maakte met onder andere Wolfsbergen en Zwarte Zwanen. Daarnaast is de jonge hoofdrolspeelster Pitou Nicolaes goed gecast voor de hoofdrol. In haar debuutrol speelt ze op overtuigende wijze de onzekere Xenia en draagt ze de film met ogenschijnlijk gemak.
Atlantis geeft een somber en zwaarmoedig beeld en bevat veel symboliek. Het is geen toegankelijke film, maar kent zeker zijn kwaliteiten. Hoewel de film enkele mindere momenten kent, geeft regisseuse Digna Sinke op enkele momenten duidelijk blijk van haar talent.
Waardering: *** half
Atlantis (2009) Regie: Digna Sinke Scenario: Digna Sinke Producent: Wilant Boekelman, Koji Nelissen, Jan van der Zanden Camera: Richard van Oosterhout Muziek: Paul M. van Brugge Montage: Michiel Reichwein Met: Pitou Nicolaes, Bert Luppes, Cas Enklaar, Annemarie Prins, e.v.a. Taal: Nederlands Duur van de film: 85 minuten / Kleur Te zien vanaf : 16 april 2009 |
Reacties zijn gesloten.